Elmarad Plácido Domingo karmesteri bemutatkozása a valenciai operában

Egyelőre elmarad Plácido Domingo karmesteri bemutatkozása a valenciai operaházban, mivel a kelet-spanyolországi kikötőváros ultramodern operaházát be kellett zárni a karácsonyi viharok okozta károk miatt.

A világhírű tenor először vezényelte volna az operaház zenekarát február elején, Puccini Manon Lescaut operájának előadásán debütált volna karmesterként.

 

santiago-calatrava-valencia-opera

 

A Santiago Calatrava sztárépítész tervezte épület kerámia díszítőelemeinek egy része a decemberi heves viharban lehullott a tetőről, ezért a tartományi kormányzat elrendelte a Palau de Les Arts Reina Sofia bezárását. A kormányzat és Helga Schmidt, az operaház osztrák művészeti vezetője egyetértett abban, hogy Domingo bemutatkozását meghatározatlan ideig elnapolják - írták a csütörtöki spanyol lapok.

 

Az operaház dolgozóinak és közönségnek a biztonsága mindenekfelett áll - idézték az újságok Schmidtet, aki ígéretet tett arra, hogy február közepén kitűzik az előadás új időpontját.

 

Közben a tartományi kormányzat bejelentette, hogy jogi lépéseket kezdeményez a 2005-ben átadott operaház építésze ellen. Calatravát az utóbbi időben számos bírálat érte. Spanyolországban és más országokban is eljárás folyik ellene az általa tervezett épületek és hidak állítólagos konstrukciós hiányosságai miatt.