Újra Régi nyár az Operettben

Januártól ismét látható a novemberben bemutatott Békeffi-Lajtai operett, A régi nyár, a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában. Honthy Hanna legendássá vált szerepében, Máriaként ezúttal Kalocsai Zsuzsa látható, Szabó Máté rendezésében. A Színház.hu-nak a színészek meséltek az operettről és szerepükről.

regi nyar7

 

 

„A primadonnák ritka estben vállalnak el anyaszerepet egy darabban, igyekeznek minél tovább megmaradni klasszikus primadonnának, de ha ez annak idején Honthy Hannának nem derogált, akkor nekem sem derogál” – mondta Kalocsai Zsuzsa, aki szerint Mária szerepe egy remek lehetőség arra, hogy egy új arcát is megmutassa a közönségnek. „Mária keveset énekel, a megformálása sokkal inkább prózai feladat. Gyakorlatilag folyamatosan színpadon vagyok, annyi időm sincs, hogy átolvassam a következő jelenetet, még a szünetekben sem, mert olyankor át kell öltöznöm, az egyébként csodálatos ruhákba, amelyeket Túri Erzsébet tervezett” – mesélte a művésznő.

 

„Bár a darab egy gyönyörű, romantikus, melankolikus történet krónikája, a raktárszínházi előadás tele lesz humoros jelenetekkel, szórakoztató, vidám produkciót láthat a közönség. Oszvald Marika vagy Faragó Topy már önmagában garancia arra, hogy a nézők jókat fognak nevetni” – nyilatkozta az Operettszínház primadonnája.

 

regi nyar1

 

Kalocsai Zsuzsa partnere A régi nyárban Gergely Róbert, aki hosszú évek után tért vissza az Operettszínházba, Báró Jankovits kedvéért. „Egy kicsit valóban egy régi nyár érzését keltett bennem, hogy Robival együtt játszunk. A darabban ugyanis elhangzik, hogy 18 éve nem láttuk egymást a báróval, és a való életben is talán ennyi ideje találkoztunk utoljára. Úgyhogy Robi abból a szempontból is abszolút passzol a darabba, hogy hosszú idő után tér vissza az Operettszínházba" - fogalmazott Kalocsai Zsuzsa.

 

Gergely Róbert pécsi színészi éveit követően játszott a Budapesti Operettszínházban, elmondása szerint, arról az időszakról nagyon szép emlékeket őriz. „A Love Story-ban és több musicalben, zenés darabban szerepeltem az Operettben, nagy örömmel jöttem vissza, amikor megkerestek Báró Jankovits szerepére. Igaz, most kicsit éltesebb úriemberként, apafiguraként térek vissza, de ez így van rendjén, hiszen az évek során a szerepeinkben is egyre érettebbé válunk. Most ez a középkorú, higgadt karakter abszolút illik hozzám. A közönség számára ez kicsit szokatlan lehet, hiszen sokáig „hősszerelmesként” könyveltek el. Ezt valószínűleg a popzenei pályafutásomnak is köszönhetem” – fejtette ki Gergely Róbert, aki hozzátette, hogy azért külsőségeiben, sminkkel, ősz hajtincsekkel még "rá kell segíteni" a megjelenésére.

 

regi nyar4

 

Sok fiatal vesz körül minket ebben az előadásban, aminek szintén nagyon örülök, jó látni milyen lelkesedéssel dolgoznak, hogy nagy erőfeszítéssel próbálnak azért, hogy a legjobbat hozzuk ki a darabból. Egyik - másik fiatal kollégában magamat látom…” – vallotta be Gergely Róbert.

 

Hozzátette, A régi nyár olyan különleges lehetőségnek ígérkezett, amit semmiképp nem akart kihagyni. „Ez a darab egy csodálatos kamarajáték, amely a zenés színház keretein belül súrolja az operett műfaját, számomra pedig külön öröm, hogy olyan örökzöld, még ma is slágernek számító dalokat énekelhetek el, mint a Hol van az a nyár, és hogy egy ilyen intim térben, léphetek fel, mint a Raktárszínház, kitűnő kollegákkal, mint Kalocsai Zsuzsa, Oszvald Marika vagy Faragó András" - mondta Gergely Róbert.

 

Oszvald Marika, aki Mimózát, Mária öltöztetőnőjét alakítja, szintén úgy érzi, jó döntés volt az alkotók részéről, hogy A régi nyár című operett kamaraszínházi előadásként kel életre.

„Kifejezetten jó ötletnek tartom, hogy a Raktárszínházban játsszuk ezt a darabot, mert ezen a terepen sokkal jobban érvényesül a színészi játék finomsága, főleg a Máriát alakító Kalocsai Zsuzsié" – vélte Oszvald Marika, aki hozzátette, a kisebb színpadon nem csak sokkal életszerűbb lesz a történet, de a szereplők is közelebb kerülnek a nézőkhöz. „Az én karakterem neve Mimóza, és ez jellemzi az egész figurát. Ő egy színésznőből lett öltöztetőnő, aki sértődékeny, érzékeny és nagyon naiv. Élvezet játszani. A koreográfus Katona Gábor pedig nagyon szellemes és lendületes táncokat talált ki mindannyiunknak” – jegyezte meg a művésznő.

 

regi nyar5 

Mária szegény rokona, Trafina szerepében Faragó András látható. Oszvald Marikával összeszokott páros vagyunk, ezért a táncoknál gyakran eszünkbe jutnak a megszokott figurák, így volt ez most is. A beidegződéseknél azonban nem szabad leragadni, mindig újítani kell, és Katona Gábor koreográfus ebben nagy segítség volt” – avatott be Faragó András, aki szerint A régi nyár egy rendkívül változatos darab, remek zenékkel. „Trafina színes figuráját eljátszani komoly ziccer, egyfajta jutalomjátéknak tekintem ezt a szerepet. Azon kívül, hogy van hat táncjelenete, Trafina, aki egy jó kis szélhámos pali, végig ki-be jár, mint az asztalfiók" – mesélte Faragó András.

 

A fiatal szereplők közt van Bori Réka, aki tavaly végzett a Pesti Broadway Stúdióban, és eddig több musicalben is játszott, ám A régi nyár Zsuzsija az első operett szerepe.

„Táncos-énekes szerepet még nem kaptam, ez az első nagy megmérettetésem az Operettben, Kocsis Dénessel együtt, aki szintén új ebben a műfajban – így egymást segítve próbáljuk megoldani a feladatot. A musicalekben nem kell olyan sokszor egyszerre énekelni és táncolni, mint egy operettben. Dénessel megküzdöttünk ezekért a jelenetekért, de úgy érzem minden jól alakult. Felemelő olyan nagy művészekkel együtt dolgozni, mint Oszvald Marika, Kalocsai Zsuzsa, Faragó Topy és Dézsy Szabó Gábor. Nagyon sokat lehet tőlük tanulni, és ha kérjük, tanácsokkal is ellátnak minket"- árulta el Bori Réka.

 

regi nyar 

Kocsis Dénes is életre szóló élménynek és valódi tapasztalatszerzésnek tartja, hogy elismert kollégákkal dolgozhat együtt A régi nyárban, Miklós szerepében. „Sok embernek az a véleménye, hogy az operett, mint műfaj nem bonyolult. Én most testközelből tapasztalom, hogy közel sem egyszerű, sőt, én nehezebbnek érzem, mint egy musicalt. Egyes dalokat végig kell táncolnom, ugrálnom, miközben énekelek. A régi nyár alatt a műfaj szerelmese lettem” – vallotta a fiatal színész. 

 

regi nyar6 

A régi nyár című előadás januárban és februárban is három-három alkalommal látható a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában. Főbb szerepekben: Kalocsai Zsuzsa, Gergely Róbert, Oszvald Marika, Faragó András, Bori Réka, Kocsis Dénes és Dézsy Szabó Gábor.

 

 

Színház.hu, Kodova Michaela

 

süti beállítások módosítása