Tavaly 368 ezer látogatót fogadott a Zsolnay

Sikeres évet zárt 2013-ban a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK): a társaság mintegy 368 ezer látogatót fogadott közösségi programjain, valamint az általa működtetett intézményekben, turisztikai helyszíneken.


"Az elmúlt évek építkező munkáját is figyelembe véve összességében tetten érhető az a léptékváltás, mely révén Pécsnek, a kultúra városának ismertsége erősödött, keresettebb lett a hazai és a nemzetközi közönség előtt" - írta a baranyai megyeszékhely kulturális, közművelődési intézményeinek döntő többségét integráló ZSÖK az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.


Kiemelték, hogy a több, mint 70 ezer négyzetméternyi területen, azon belül a Kodály Központban, a Zsolnay-negyedben, a Művészetek és Irodalom Házában, a Pécsi Galéria kiállításain, a Boldogság Házában, továbbá a világörökségi és más helyszíneken tartott rendezvényeken a megújított jegyárpolitika és a közönség szimpátiája 13 százalékos jegybevétel-növekedést eredményezett az előző évhez képest.


A ZSÖK saját programjaira, a bérlők és a rezidens Pannon Filharmonikusok által szervezett összesen 1800 eseményre nemcsak a pécsiek voltak kíváncsiak, hanem az ország különböző területeiről és külföldről is szép számmal érkeztek látogatók - tették hozzá.

 

zsolnay2

Fotó: zsolnaynegyed.hu

 

Utaltak rá, hogy a Kodály Központban és a Zsolnay-negyedben olyan kiemelkedő együttesek, előadóművészek léptek fel mint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Moszvai Patriarchátus Ortodox kórusa, a London Community Gospel Choir, a Balanescu Quartet, az Amadinda Együttes, a Tajvani Nemzeti Opera.


Pécs vendége volt rajtuk kívül Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Baráti Kristóf, Leonidas Kavakos, Howard Williams, Snétberger Ferenc, Richard Bona, Antonio Sanchez, Oláh Kálmán, Szakcsi Lakatos Béla, Presser Gábor, Szörényi Levente, Harcsa Veronika, Szalóki Ágnes, a Csík Zenekar, Miklósa Erika, a Kaláka, a Dán Rádió Bigbandje, Lajkó Félix és mások mellett Varnus Xavér is - sorolták.


A ZSÖK emlékeztetett arra, hogy a hazai színházi- és irodalmi élet jeles képviselői is eljöttek a városba. Fellépett a Bozsik Yvett Társulat, a Hoppart Társulat, a Krétakör, a Dumaszínház, Erdős Virág, Jókai Anna, Schaffer Erzsébet, Jordán Tamás, Kern András, Rátóti Zoltán, Kulka János, Sándor György, Alföldi Róbert, Háy János, Eszterházy Péter, Vámos Miklós, Parti Nagy Lajos.


Sikerrel szerepeltek a könnyebb műfaj képviselői is: a 30Y, a Kiscsillag, Ákos, a Korál, a Zagar, a Benko Dixieland, a Budapest Klezmer Band, s rajtuk kívül a közönség jól fogadta a Zsolnay összművészeti, és a Szamárfül családi fesztivált is - írták.
Megjegyezték, "jól teljesített" a planetárium, a Labor - interaktív Varázstér, a Veiszer Alinda vezette Zsolnay szalon, a Magyarok kenyere rendezvény és több százan vettek részt a múzeumpedagógiai előadásokon.


A Zsolnay-negyedben, a Cella Septichora Látogató Központban (Világörökség), a Művészetek és Irodalom Házában, a Pécsi Galériában rendezett öt állandó és ötvenöt időszakos kiállításon a legtöbben a Gyugyi gyűjteményt, a Mauzóleumot, Konkoly Gyula, Valkó László, Komoróczky Tamás életmű-tárlatait, a Geometria és Figurativitást, az Art Moments Vizuális Fesztivált látogatták.


Az elmúlt év során nemzetközi eseményekre is sok került, ezek közül kiemelkedő jelentőségű volt a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Díj, az I. Zsolnay Nemzetközi Kerámia Szimpózium és az Eurochoir gála. A Kodály Központ, mint konferenciahelyszín pedig számos nemzetközi és országos szakmai rendezvénynek, különböző kongresszusnak adott helyet - mutattak rá.


Hangsúlyozták, hogy mivel a ZSÖK kiemelt céljai közé tartozik az országos és a nemzetközi érdeklődés felkeltése is, a társaság képviseltette magát az ausztriai Linzben rendezett magyar napokon, valamint Belgrádban és Zágrábban szervezett eseményeken is.


A ZSÖK és intézményei által korábban elnyert díjak mellé tavaly újabbak társultak: ICOMOS díj, Business Excellence díj, Magyar Rendezvény Szervezők díja, a Világörökségi helyszínek pedig bekerültek a hungarikumok családjába - olvasható a közleményben.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása