A békéscsabai Lear királyt tűzi műsorra a Duna TV

A Duna Televízió január 7-én, kedd este 23.55-kor vetíti Shakespeare Lear király című drámáját a Békéscsabai Jókai Színház társulatának előadásában.

 

 

Chris Rolls rendező a békéscsabai munkáról:

 

"Annak ellenére, hogy egyetlen szót sem tudtam magyarul, beleugrottam a rendezésbe! Hallottam már korábban, hogy a magyar színészek mennyire fantasztikusak, és láttam is magyar társulatokat fellépni Londonban, a produkciók csodálattal töltöttek el. Mielőtt elfogadtam az ajánlatot, tudtam, hogy nagy kihívás lesz idegen nyelven rendezni, és nem csalódtam! De rendezőként mindig új tapasztalatokat, tanulási lehetőségeket keresek. Megragadtam hát az alkalmat! (...)

Békéscsabán mindenki barátságos, őszinte, hittel teli, sérülékeny, tiszteletteljes és végtelenül nyitott. Elképedtem, hogy mennyire felkészült és szakszerű a kollégák hozzáállása. A színészek nagyon inspiráltak, akárcsak az, ahogyan átvettek tőlem egy-egy impulzust vagy ötletet, javítottak rajta, vagy éppen sajátjukká tették. Valódi teremtő művészek. Csodálom azt is, ahogyan ez a színház képes egy családként működni. És ahogy minden családban: itt is vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, de a nap végén mindenki kész támogatni a másikat. Egészen rendkívüli hely... (...)

 

lear


Egy kísérleten dolgoztunk. És, mint minden kísérlet esetében, haladás közben fedezünk fel sok mindent. A Lear király szívében – értem itt a darabot és a szereplőt is – vihar dúl. (...)
Ez a világ a jövő egy lehetséges változata, de gyökerei az előző évszázadba nyúlnak vissza. Olyan világ, mely nagyjából az időn kívül helyezkedik el – pontosan ahogyan azt Shakespeare megírta". 

 

 

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

 

süti beállítások módosítása