"Magyarország sorsa dől el!" - Jön a Művház 4. része

Újra látható a Művház, a havonta új epizóddal jelentkező misztikus thriller-vígjáték sorozat, színházi sitcom, a Jurányiban.

Mi a Művház?


A Művház egy havonta új epizódokkal jelentkező sorozat, melyek mindegyike két-három nap alatt készül, színészi improvizációkra épülve – a Gondnokság alkotóitól. Főbb szerepekben: Szamosi Zsófia, Mészáros Piroska, Vajda Milán, Schruff Milán, Szilágyi Csenge, Stefanovics Angéla, Makranczi Zalán és Tamási Zoltán. Rendezők:Dömötör András és Kovács Dániel.

 

muvhaz eloadasfoto domolky daniel WEB 003


Mi történt az előző részben?

Kopjáson rejtélyes haláleset történt. Endrét, a művház gondnokát vérbe fagyva találták nem sokkal azután, hogy Luca, az elhivatott régész Árpád-kori leleteket hozott be az épületbe. A csontokat a stadiont építő munkagépek lánctalpai elől menekítette meg.

Anita, Endre lánya, tudta, hogy apja kapcsolatban állt a szerb cigarettacsempészekkel, s úgy gondolta: apját a halálba kergette valaki. Hogy a rendőrség ne fogjon gyanút, Endre holttestét hazaszállították, s az esetet otthoni öngyilkosságnak állították be. Ám a hátborzongató események sorozata korántsem ért véget! 

muvhaz eloadasfoto domolky daniel WEB 025
A művház elszabadult kísértetek játszóterévé vált, a rejtélyes megszállások egyre gyakoribbak. Majd egy maffiózó és két nemzetbiztonsági ügynök jelenlétében fény derült a titokra: egy ezer éve halott táltos szelleme elevenedett meg, aki a széthúzást és viszályt keltő turáni átkot mondta ki a magyarokra.

Vajon visszavonható-e az átok, amely ezer évig sújtott bennünket? Vajon képesek leszünk-e valaha is az összefogásra? Kezdődhet-e új korszak hazánk történelmében? Vagy valamely politikai párt kaparintja meg a titkot, s használja fel saját céljai eléréséhez?

 

Művház első részei már megtekinthetők videón!

Művház I. rész:

 

Művház II. rész:

 


Dömötör András és Kovács Dániel rendezők a Művház sorozatról:

(...) 


Hogyan készül a Művház?

Dániel: Először is írtunk egy mitológiáját: megteremtettük a közeget, amelyben a történetünk játszódik, kijelöltük a főbb irányvonalakat és azt, hogy hova futhat ki a történet a nyolcadik előadás során.  A színészek azonban csak szinopszisokat és karakterábrázolásokat kapnak tőlünk, a konkrét szöveg az előadást megelőző 3-4 próbán jön létre. Ez egy rapid műfaj: iszonyú nagy koncentrációt, energiát és fantáziát igényel a színészektőll, akik ennek ellenére – vagy épp ezért nagyon szokták élvezni, hiszen ez a fajta munka pumpálja az

alkotókba az adrenalint.

 

muvhaz II eloadasfoto domolky daniel WEB 007 

Milyen kérdések körül forog a Művház története?

András: Azt szeretnénk, hogy a Művház metaforája legyen mindannak, amiben élünk. A kulturális élet változásaiban jól megfoghatók a társadalmi események, és itt kultúrát teremteni vagy fogyasztani akaró embereket fogunk látni. 

Dániel: Az általunk elképzelt vidéki kisvárosban, Kopjáson ugyanazok a politikai és közéleti események történnek, mint a valóságban. A Művház pedig tele van haza menni nem akaró, ücsörgő emberekkel. Ők megbeszélik mindazt, ami itthon vagy a nagyvilágban történik, és ahogy az évad halad előre, egyre jobban bele is bonyolódnak – akaratukon kívül – az őket foglalkoztató eseményekbe. Folytatást itt talál.

 

muvhaz III eloadasfoto domolky daniel WEB 024

 

Művház IV. rész

2014. január 14. 19.00 és 21.00, Jurányi Inkubátorház

http://juranyihaz.hu/muvhaz/

 

 

 

süti beállítások módosítása