Shakespeare-korabeli színház nyílik Londonban

Shakespeare kortársa, John Webster Amalfi hercegnő című drámájának előadásával nyílik meg csütörtökön London új fedett színháza a híres Globe Színház közvetlen szomszédságában.


A mű főszerepét Gemma Arterton játssza, rendezője Dominic Dromgoole, a Globe művészeti vezetője. A színdarabbal veszi kezdetét a William Shakespeare születésének 450. évfordulóját ünneplő programsorozat. A világhírű drámaíró nevét első alkalommal 1564 áprilisában jegyezték be Stratford-upon-Avon keresztelési lajstromába, születésének pontos dátuma nem ismert.

A Sam Wanamaker amerikai színész-rendezőről, a modernkori Globe megalapítójáról elnevezett Sam Wanamaker Playhouse-ban Webster műve mellett Francis Beaumont A fényes borstörő lovagja című komédiáját és John Marston The Malcontent (Az elégedetlen) című színdarabját - egy újonnan létrehozott, 12-16 éves fiatalokból álló társulat előadásában - állítják színpadra.


Shakespeares-Globe-Theatre-Linda-NylindFotó: Linda Nylind


A Temze partján álló Globe épületével szomszédos, 360 ember befogadására alkalmas, apró vörös téglából épített színház egész évben fogadja a közönséget, előadásainak nagy részét gyertyafény mellett fogják játszani. Az új színház a brit Királyi Operaházzal együttműködve mutatja be a 17. században élt olasz barokk zeneszerző, Francesco Cavalli L'Ormindo című operáját. A repertoárt gazdagítja a Grammy-díjas gitáros, John Williams kurátorsága alatt megszülető koncertsorozat, amelynek keretében a szintén gitáros Pavel Steidl és John Etheridge, valamint a kora - egy nyugat-afrikai pengetős hangszer - mestereként tisztelt Tunde Jegede is színpadra lép. A 16. és 17. századi olasz és angol zeneművekre specializálódott I Fagiolini énekegyüttes a korai 17. századi Velencéből származó két alkotással lép színpadra.

Az új épület nem egy konkrét színház rekonstruálása, de stílusa, festése és tölgyfaborítása Shakespeare korát tükrözi. A Globe-hoz hasonlóan kivitelezését a Jakab-korabeli stílust tükröző anyagok, módszerek és dekorációs elemek felkutatása előzte meg. A Globe közlése szerint a több millió fontos költségeket kizárólag adományokból és rendelkezésre álló saját eszközökből fedezték.

Wanamaker volt a modernkori Globe-színház megalapítója, aki több évtizedet töltött azzal, hogy életre keltse az angol drámaíró egykori reneszánsz színházát. Az amerikai színész-rendező, aki nem érhette meg a Globe megnyitását, maga is tervezte, hogy egy Jakab-stílusú színpadot építenek a főszínház mellé. A Globe 1997 óta fogadja a közönséget, de nyitott teteje miatt az évad csak áprilistól októberig tart.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása