Máté Gábor: "A színház nem pártrendezvény"

A Katona József Színház igazgatója fontosnak tartja, hogy a színházi előadások közéleti kérdésekre reflektáljanak. Máté Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt erről. Hangsúlyozta: a nézőknek nem problémamentes előadásokat kell mutatni, nincs szükség kizárólagos szórakoztatásra.

mategaborMáté Gábor, Fotó: nol.hu

 

néző azért jár színházba, mert szeret találkozni azokkal a problémákkal, amelyek szembe jönnek vele a mindennapi életében - vallja Máté Gábor. A Katona József Színház igazgatója erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt. "Én főképpen gondolkodtatni szeretem az embereket, és az is gondolkodás, ha sokat lehet nevetni, vagy éppen sírni" - fogalmazott.


Máté Gábor arról is beszélt, hogy a politikának meg kell jelennie a színházban, de ez nem a mindennapok pártharcait jelenti. A színház és a politika kapcsolatáról kifejtette: a színház nem pártrendezvény, a színháztól nem várható és nem is szabad elvárni, hogy ott valami hasonló dolog történhet meg az előadás végére, mint valami tüntetésen. 

 

Azt is hozzátette, a politizáló színház igyekszik társadalmi kérdésekhez hozzászólni. Az igazgató szerint az is fontos, hogy a színház felnőtt emberként gondoljon a saját nézőire, mert így a néző az előadás alatt, és utána is, ha elgondolkodik a darabon, értelmes embernek érzi magát.

"A gondolkodó, a saját véleményéért bátran kiálló állampolgár bizonyosan jó felhajtóereje egy országnak" - tette hozzá. 


A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

 

 

süti beállítások módosítása