Horkay Barnabás: "Mindenféle előadói attitűd érdekel"

Horkay Barnabást, a Színház- és Filmművészeti Egyetem fizikai színházi koreográfus-rendező szakának végzős hallgatóját kérdezte tartalmi partnerünk, a Marie Claire. Lapszemle.

A marieclaire.hu cikkéből:

 

Horkay Barnabás gyakorlati ideje alatt színészként is több produkcióban vesz részt - többek között a Vígszínházban, a Budapest Bábszínházban és a fehérvári Vörösmarty Színházban találkozhat vele a közönség. A koreográfus-rendezőhallgató a Marie Claire-nek nyilatkozott az egyetemi évekről és jövőbeli terveiről. 

 

Az interjúban szóba került, hogy a fizikai színházi szakirány meglehetősen speciális képzés az egyetemen - a mozgás és a színjátszás ugyanis egyaránt szerepet játszik a képzésben. Horkay Barnabás ennek kapcsán elmondta: az egyetem előtt nem foglalkozott komolyabban mozgással. "Drámatagozatos gimnáziumba jártam két évig, így számomra a színjátszás volt a meghatározó. A mozgásra csak annyi figyelmet fordítottam, amennyit egy drámatagozatos gimnázium megkíván. Az egyetem éppen ezért először nagyon különös volt, de az osztályban hála Istennek nem én voltam az egyetlen, aki előtte nem foglalkozott komolyabban a mozgással. Egy egészen más világot ismerhettünk meg, ami már akkor nagyon megtetszett" - mesélte Horkay Barnabás.

 

horkay b

Fotó: Kirschner Anna / Marie Claire

 

"Nagyon kevesen csinálják idehaza azt a fajta színházat, amit mi tanulunk. Az osztályfőnököm, Horváth Csaba munkáját már az egyetem előtt is ismertem, több előadását láttam a debreceni színházban. Korábbi osztályából került ki a Forte Társulat tagjainak jelentős része. Amiket tőlük láttam, és amelyeket Horváth Csaba rendezett, mind csodálatosak voltak. Már akkor úgy éreztem, hogy én is ezzel szeretnék foglalkozni" - tette hozzá. A kérdésre, hogy az általa kipróbált műfajok közül melyiknél maradna meg szívesen, Horkay Barnabás így felelt: "Mindenféle előadói attitűd érdekel a színházban, mert mindnek van igazsága, azért léteznek, és ezek mind érdekesek."

Horkay Barbabás arról is mesélt, hogy bár sokszor úgy látszik, hogy bátran lézetik a színpadon, eleinte gyakran fél egy-egy színészi feladattól. "Én nem próbálok könnyen. Ha előadás van, és már eljutok egy olyan szintre, hogy biztonságban érzem magam, akkor könnyebben fedezem fel, mi van még az adott szituációban, mert van egy biztos alap. Elsőre minden félelmetesnek tűnik, kevés olyan dolog van, ami zsigerből jön, a többiért meg kell dolgozni. Ez egyszerre nagyon nehéz, nagyon félelmetes, de nagyon szép is. Megijedek, amikor szembesülök azzal, hogy mit kell majd megvalósítanom, az ismeretlentől félek. De elkezdek rajta dolgozni, ez a félelem eltűnik, és nagyon élvezetessé válik" - fogalmazott Horkay Barnabás.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása