Platonov újra partikész

A Maladype Színház nézőinek kérésére és a nemzetközi fesztiválmeghívásoknak eleget téve újra műsorra tűzi a Platonovot.

A Budapesti Őszi Fesztivál, a Thália Színház és a Maladype Színház koprodukciójában 2010. október 16-án bemutatott előadás, mely vendége volt a ljubljanai EX PONTO Nemzetközi Előadóművészeti Fesztiválnak is, 2014. január 18-án és 19-én 19:00 órakor újra látható lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem Ódry Színpadán. Új beállókkal lesz látható a produkció, amihez csatlakozik Fekete Réka Thália, Huszárik Kata, Jászberényi Gábor és Lazók Mátyás. Mindkét előadást közönségtalálkozó követi!

 


Balázs Zoltán rendező a darabról:

„Tetszik a darab kimunkálatlansága, a nyersessége. Érdekel, hogy miként tudjuk megfogalmazni a saját nyelvünkön azt a fajta személyes létezést, amit ezek a csehovi figurák együttesen képviselnek. A Platonovban a generációs problémák mellett rendkívül élesen jelenik meg egy fiatalember hevülete, vehemens kritikája a világgal, a környezetével szemben, s ez – úgy érzem – tökéletes alapanyagot kínál egy olyan társulat számára, amely saját folyamatos újrafogalmazására törekszik.”

Részlet a Budapesti Őszi Fesztivál ajánlójából:

„Balázs Zoltán értelmezése lehántja a műről a lírai és melankolikus rétegeket, nem a Csehov-játék édesbús, impresszionista, pasztellszínekkel dolgozó hagyományához csatlakozik, hanem a szöveg nyersebb, elevenebb, ironikusabb megközelítését kínálja. Azt az „egyszerű és primitív” játékmódot, amelyre maga Csehov utal egy helyen. A Maladype kegyetlenül őszinte produkciója nem a csehovi szándékot kutatja, hanem a mű mai értelmezési lehetőségeit. Mert, ahogy Fodor Géza fogalmazott egy esszéjében: „Egy elmaradott társadalomban, amely évtizedek óta tömegesen termeli a frusztrált „felesleges embereket”, s pusztítja a hiteles személyiségeket, nem érdekes, izgalmas, aktuális-e Csehov Platonovja?”

 

Kallai Toth Anett - Platonov 37
Kritikus szemmel az előadásról:

„A társulat kiváló összjátéka is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy szinte végig fenntartsa a feszültséget és a nézők figyelmét. Ebben Góczán Judit dramaturgnak is nagy munkája van, elvégre a jelenlegi két és fél óra duplájánál is hosszabb drámából szerepek kihagyásával, összevonásával, a szöveg átrendezésével létrehozta az előadás drámai alapanyagát. Balázs Zoltán keze nyomán pedig ebből az alapanyagból egy érvényesen megszólaló, karakteres előadás született, amelyben korunk hőse: Platonov.”
Turbuly Lilla: Biliárd félnyolctól

„A biliárdjáték szinte folyamatos improvizációt kikényszerítő finom pókhálója mindvégig megmarad, mi több, működik is, mint másodlagos cselekmény az igazi történések hálózata alatt. A darab fordulópontjai sarkosan és szabatosan fogalmazott, körbejárható szoborkompozíciókban csúcsosodnak ki, hol itt, hol ott sarjadva ki a négy oldalról körbeülhető térben. Olyan plasztikusak ezek az emberi testből font formák, mintha Rodin kicsit bedolgozott volna a mozgást tervező rendező dinamikus térszobrászati gyakorlatába.”

Gabnai Katalin: Platonov

 

Kallai Toth Anett - Platonov 8
„Egy életvidám fiatalember lassú szétomlását, fölbomlását kísérhetjük figyelemmel szinte mikroszkóp közelbe hozott színészi igazsággal. Ellene fordul a becsapott világ. Önmaga is megadóan belátja csődjét. Biliárddákókkal körbedöfködik. Orosz testéből úgy merednek ki a játékbotok, mint Szent Sebestyénből a nyílvesszők. A római gárdatisztet katolikus hitéért gyilkolták le. Platonovot azért, mert a többiek azt hiszik, hogy különböznek tőle. Semmivel nem szilárdabbak, hűségesebbek, ellenállóbbak a csábításnak és nincsenek több belátással társaikra, mint a tengő-lengő tanító. Nekik sincs biztosabb életcéljuk. Csak peregnek bele a világba.”
MGP: Csehov-tutti

 

Kallai Toth Anett - Platonov 98

 

A. P. Csehov: Platonov

ANNA PETROVNA VOJNYICEVA: Ligeti Kovács Judit
SZERGEJ PAVLOVICS VOJNYICEV, a mostohafia: Lendváczky Zoltán
SZOFJA JEGOROVNA, a felesége: Huszárik Kata m.v
NYIKOLAJ IVANOVICS TRILECKIJ: Lazók Mátyás m.v.
MARJA JEFIMOVNA GREKOVA: Fekete Réka Thália m.v.
ABRAM ABRAMOVICS VENGEROVICS: Páll Zsolt 
ISZAK ABRAMOVICS VENGEROVICS, a fia: Jászberényi Gábor m.v.
MIHAIL VASZILJEVICS PLATONOV: Orosz Ákos
ALEKSZANDRA IVANOVNA (SZÁSA), a felesége: Tankó Erika

Díszlet, jelmez: Molnár Bea
Dramaturg: Góczán Judit
Asszisztens: Pelbát Gergő
Produkciós vezető: Balázs Katalin

RENDEZŐ: BALÁZS ZOLTÁN

 

 

süti beállítások módosítása