Jo Nesbø újraírja a Macbeth-et

Jo Nesbø világhírű norvég krimiíró egy nemzetközi projekt keretében újraírja Shakespeare Macbeth című tragédiáját.


A skandináv krimiirodalom kiemelkedő alakját a Penguin Random House nemzetközi kiadóvállalat Hogarth Shakespeare elnevezésű projektje kérte fel a Macbeth feldolgozására. Nesbo illusztris alkotótársakhoz csatlakozik: Margaret Atwood A vihar, Howard Jacobson A velencei kalmár, Jeanette Winterson pedig a Téli rege újraírásán dolgozik - írta kedden a The Daily Telegraph online kiadása.

 

jo nesbo

 

Nesbø könyveit világszerte több mint negyven országban adták ki, és több mint húszmillió példányban adták el. Legutóbb megjelent Police című bűnügyi regényében Harry Hole tizedszer tér vissza főhősként.


"A Macbeth története közel áll a szívemhez, mert olyan témákat érint, amelyekkel azóta foglalkozom, amióta elkezdtem írni. Egy főhős, akiben van erkölcsi tartás és a romlott elme, a személyes erő és az érzelmi gyöngeség, az ambíciók és megbéklyózó kétségek. Thriller a hatalomért folyó harcról, homályos, viharos bűnügyi környezetbe és egy sötét, paranoiás emberi elmébe ágyazva" - fogalmazott Nesbø.


Az író hangsúlyozta, hogy nagyszerű darabnak tartja a Macbeth-et. Hozzáfűzte, hogy nem akar igazságot tenni sem Shakespeare, sem a történet szempontjából, a saját történetét akarja megírni, és lesz bátorsága hozzá, hogy megtartsa a Macbeth címet.


A Hogarth Shakespeare projekt 2016-ban, Shakespeare halálának 400. évfordulójára tervezi megjelentetni a brit drámaíró művei nyomán készülő új könyveket.


"Kezdettől az volt a szándékunk, hogy a Hogarth Shakespeare meglepje és felcsigázza az olvasókat a világ minden táján. Jo Nesbø, nemzetközi hírű bűnügyi regényíróval a fedélzeten tökéletesen érvényesül ez a kívánalom. Alig várjuk, hogy megtudjuk, mit művel Jo Shakespeare vérengző színművével" - mondta Becky Hardie, a projektet irányító Hogarth UK igazgatóhelyettese.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása