"Összezavarja a fennálló rendet" - Don Giovanni a miskolci színházban

A Miskolci Nemzeti Színház a 2013/2014-es évadban is készül operabemutatóval: idén Mozart egyik legjelentősebb operáját tűzi műsorára január 17-én, Szabó Máté rendezésében.

 

„Hallgasd hogyan kezdődött élete; ahogy a villám jelenik meg a viharfelhő sötétjéből, úgy tör elő ő is a komolyság mélyéből, gyorsabban, mint a villám cikázása, nyugtalanabbul és mégis ugyanolyan biztosan; hallgasd, hogyan veti bele magát az élet sokféleségébe… hallgasd az öröm csalogatását, hallgasd a kéj ujjongását… hallgasd a szenvedély féktelen kívánását… a csábítás örvénylő táncát… hallgasd Mozart Don Juanját.”

(Kierkegaard)

 

Molnar Agnes GeigerLajos foto EderVera

Fotó: Éder Vera

 

Bár a Don Giovanni nehéz operának számít a maga műfajában, az ősz elején tartott meghallgatáson összesen ötvennyolcan vettek részt. Budapestről, Szegedről, Debrecenből, Pécsről, Veszprémből és Kaposvárról, sőt, Angliából és Hollandiából is érkeztek énekesek a válogatásra, így az előadás alkotói végül több szereposztást is összeállítottak.

 

A történet Szabó Máté rendezésében elevenedik meg a miskolci színpadon. A rendező szerint Don Giovanni a puszta létezésével mutat rá arra, mennyire összeférhetetlenek az ösztöneink a társadalmi elvárásokkal. „Egy olyan embernél, aki függ valamitől mindig prioritást élvez a függés tárgya. Ez egyrészt tragikus, másrészt sok komikus helyzetet szül. Miközben Giovanni nem tud szabadulni saját függőségétől, mások is függeni kezdenek tőle. Összezavarja a fennálló rendet, mozgásba hoz, provokál és megbotránkoztat mindenkit. Az ő története mindenkor aktuális, mert arra figyelmeztet, hogy mint a víz, mindig utat talál magának az ösztön" - fogalmazott Szabó Máté.

 

Regős Zsolt vezetésével komoly szerephez jut az előadásban a Miskolci Nemzeti Színház énekkara is, akinek Bodor Johanna állított össze koreográfiát. Mellettük természetesen a Miskolci Balett is képviselteti magát. „Ebben az előadásban hat lány játszik – csodálatosak. Nem udvariassági kört futok le, amikor azt mondom, hogy a balettegyüttes tagjai fantasztikusan jól dolgoznak. Nagyon szerettem, ahogyan ők rögzítenek, ahogyan készülnek ezekre az előadásokra” - számolt be a koreográfus.


Az előadás zenei vezetője Cser Ádám, saját bevallása szerint pontosságot és a Mozart-mű tiszteletét várta el a Miskolci Nemzeti Színház zenekarától. A Don Giovanni jól ismert, drámai és megrázó voltán túl pedig kiemeli, mennyire komikus ez az opera. „Érdekes azt figyelni, hogy mit vált ki Giovanni a többi karakterből, és Mozart ezen hogyan mulat. A szerző nagyon szeretett nevetni, és ebből a művéből is kiderül, valóban érzékelte, látta az emberek gyengeségeit. Ezeket ábrázolja, megmutatja a bennünk zajló apró változásokat is azért, hogy mindenki számára világossá váljon, tulajdonképpen mennyire átlátszóak vagyunk” - hangsúlyozta Cser Ádám.
 

Az előadásról képekben:

Fotók: Éder Vera

 

Molnar Agnes Kelemen Daniel EderVera

1.

SzolnokiApollonia foto EderVera

2.

SzolnokiApollonia Molnar Agnes foto EderVera

3.

HajduAndras KrisztaKinga

4.

CsehAntal GeigerLajos foto EderVera 2

5.

GeigerLajos es az enekkar foto EderVera

6.

 

Wolfgang Amadeus Mozart – Lorenzo da Ponte
DON GIOVANNI

Opera két felvonásban 

Fordította: Oberfrank Géza

Don Gonzalo de Ulloa, kormányzó: RÁCZ ISTVÁN / CSER KRISZTIÁN
Donna Anna, a leánya: KOZÁRI ALINKA / KRISZTA KINGA / EPERJESI ERIKA
Don Giovanni: HAJA ZSOLT / GEIGER LAJOS
Don Ottavio, Donna Anna vőlegénye: DECSI ANDRÁS / HAJDÚ ANDRÁS
Donna Elvira: DOBROTKA SZILVIA / HERCZENIK ANNA / SZOLNOKI APOLLÓNIA
Leporello, Don Giovanni szolgája: HÁBETLER ANDRÁS / CSEH ANTAL
Masetto, parasztlegény: KOLOZSI BALÁZS / KELEMEN DÁNIEL
Zerlina, Masetto menyasszonya: NÁNÁSI HELGA / MOLNÁR ÁGNES

Közreműködik: a Miskolci Nemzeti Színház énekkara, balettkara és zenekara

Vezényel: CSER ÁDÁM / PHILIPPE DE CHALENDAR

Díszlettervező: KHELL CSÖRSZ
Jelmeztervező: FÜZÉR ANNI
Dramaturg: CSEH DÁVID
Zenei vezető: CSER ÁDÁM
Karvezető: REGŐS ZSOLT
Koreográfus: BODOR JOHANNA
Korrepetítor: RÁKAI ANDRÁS / BÓDI TAMÁS
Ügyelő: FÜSTI MOLNÁR ÁGOTA
Súgó: REITER KRISZTINA
Rendezőasszisztens: SIPOS RICHÁRD
Rendező: SZABÓ MÁTÉ

Bemutató: 2014. január 17. 19:00 / Miskolci Nemzeti Színház, Nagyszínház


További előadások: 2014. január 18., 29., 30. és február 2.

 

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása