Egy Apropó, két darab, egy beszélgetés - A Tünet vendége Péterfy Bori

Ismét látható lesz a Tünet Együttes Apropó című estje, ami két produkciót sűrít. A csapat tíz éves fennállása alkalmából született produkció január 27-i előadása után a társulat beszélgetésre várja Péterfy Borit.

apropo ez mind meszaros csaba 2
Két előadás, egy este, egy beszélgetés

A 2013-ban 10 éves, Lábán Rudolf-díjjal elismert Tünet Együttes saját 10. és a társulat vezetőjének 44. születésnapja alkalmából készítette ezt a két darabból álló estét, amely Szabó Réka új szólójából (Ez mind én leszek egykor) és kis emberi statisztikákból (Nem emlékszem, hogy így neveltek volna) áll. Szubjektív leltárt két felvonásban január 27-én és 28-án 20 órakor újra megtekinthetik a MU Színházban (1117 Budapest, Kőrösy József u. 17.).

A január 27-i előadáshoz kapcsolódva beszélgetést szerveznek, Péterfy Bori énekesnőt látják vendégül, a moderátor pedig Veiszer Alinda lesz.

 

Az este első része: Ez mind én leszek egykor
Szabó Réka szólójáról

 

„(...) az odaadó Szabó metamorfózisai ámulatba ejtők.” (Horeczky Krisztina, Népszabadság)

Szabó Réka a számos külföldi fesztivált megjárt A lila hangyász (1999) és a Lomtalanítás (2006) című szólókat követően 3. alkalommal jelentkezik egyszemélyes produkcióval, személyes leltárral, amelyben „mesés” eszközökkel mutatja be egy 44 éves nő, anya, művész életének számvetését.

"Kedves akarok lenni. És szeretném, ha eljönnétek. Jó volna, ha kíváncsi lennék rátok. Ha tudnék figyelni. Nincsenek fontos dolgaim. Tiszta a fejem, nem zúg a fülem. Nincs késő. Nem sietek sehova. Körül tudok nézni. Könnyű vagyok és laza. Puha és erős. Ahogy beszívom a levegőt, hosszú és keskeny leszek. Nem kiabálok. Nem basz föl az ideg. Jól alszom. Nem fáj semmim. Nem viszem haza a laptopomat. Van kedvem szeretkezni. Gyalog járok. Meg tudom csinálni" - szól az előadás ajánlója.

 


Az este második része: Nem emlékszem, hogy így neveltek volna
Ardai Petra workshopja alapján
Kis emberi statisztikák, szubjektív leltár. Élettöredékek 7 évestől 77 éves korig.

 

„Semmi megjátszás, semmi disszonancia, semmi fals hang. Jó hallgatni és jó nézni, ahogy a tünetesek tudnak és mernek önmaguk lenni.” (Králl Csaba, Élet és Irodalom)

A BBC 7 Up című dokumentumfilm-sorozatában egy hét éves gyermekekből álló csoport sorsa követhető nyomon. A „gyermekek” jelenleg már 56 évesek. Az időt töredékesen dokumentáló, hét évente ismétlődő bepillantás révén teljesen egyedi, ugyanakkor sokban hasonló életutak bontakoznak ki. 

Ez volt a kiindulópontja annak a workshopnak, amelyet Ardai Petra, a holland Space Színház alapító tagja tartott 2012 őszén a Tünet Együttesnek. Valós és fiktív emlékeiket gyűjtötték össze egészen az elképzelt 77 éves korig. Az ebből született darab költői, szívszorító, humoros, egyszerre személyes és mindenkire jellemző.

 

apropo nem emlekszem meszaros csaba 3
Előadáshoz kapcsolódóan a Tünet Együttes Facebook oldalán sorozat indult, amelynek keretében a szereplők „élettöredékeiből” szemezgetnek.


 

 

süti beállítások módosítása