Mi jut eszedbe arról, hogy zsidó? - Játékot hirdet a Gólem Színház

A Gólem Színház játékán páros jegyet nyerhet a január 20-i Lefitymálva című előadásra a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházba.

 

A Gólem Színház felhívása:

 

JÁTÉK!

Nyerj páros jegyet a január 20-i Lefitymálva című előadásunkra a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházba!
Nincs más dolgod, írd meg nekünk:

Mi jut eszedbe arról a szóról, hogy zsidó?

Légy őszinte és kreatív! (A válaszokat a Gólem Színház facebook-oldalára várjuk.)

(A nyertest 5 fős bizottságunk választja ki, eredményhirdetés: január 18.)

 

lefitymalva

Fotó: thalia.hu

 

A Gólem ajánlója a Lefitymálva c. előadáshoz:

 

Vinnai András Lefitymálva című darabja a zsidósággal kapcsolatos paranoiákról szóló, a kritikus hangvételű előadásban Nagy Mari, Schmied Zoltán, Bánki Gergely, Huzella Júlia és Tamási Zoltán játszik.

A merész és önkritikus megközelítésben dolgozza fel a zsidósággal kapcsolatos társadalmi paranoiák témakörét. A zsidó kultúrával foglalkozó független színház szerint társadalmunkban a "zsidó vs. nem-zsidó" hivatkozású diskurzus ördögi köröket fut. "Ezért fontos, hogy próbáljunk nyitni egymás felé, mégpedig úgy, hogy saját közösségünkhöz is kritikai szemmel közelítünk" - írják.

 

A darab előkészületeként a színház felhívást intézett a közönséghez: mindenki beküldhetett zsidósággal kapcsolatos közhelyeket. A legvadabb, előadásba is beemelt elméletek közé tartozik a Tesco kétfunkciós szerepének „magyarázata”. Eszerint az áruházak teteje azért lapos, mert oda fognak leszállni az izraeli helikopterek, hogy elfoglalják Magyarországot. A megszálló zsidók pedig rögtön innen költöznek majd be az üresen álló lakóparkokba. Egy interneten is terjedő hiedelem szerint a Moszad cápákat küldött Egyiptom partjaihoz, hogy megharapják a turistákat.


A gyűjtés után a beérkezett anyaggal felkeresték Vinnai András drámaírót, majd vegyes kulturális hátterű fiatalokból álló csapatot verbuváltak a darab megvalósítására. "A cél, hogy a különböző látószögből közelítő, sokszor öröklött előítéleteit hordozó felek mindegyikét szembesíteni lehessen abszurd berögződöttségeivel. Mindezt rengeteg humorral" - olvasható az előadás ismertetőjében.


Mint írják, a Lefitymálva című darabban mindenkit kinevethetünk, önmagunkat is. A darab igen kritikus a zsidó közösséggel szemben is, nagy adag (ön)iróniával láttatja a zsidóságon belüli mániákat, amelyeket részben két karakter - Rosenzweigbergerstein holokauszt-szakértő és Horovitzné, számos zsidó szervezet vezetőségi tagja - közvetít.

 

 

süti beállítások módosítása