Shakespeare összes drámájából tartanak vetítést Pécsett!

Shakespeare összes drámáját felvonultató vetítéssorozatot szerveznek Pécsen a drámaíró születésének 450. és halálának 400. évfordulója közötti három évben. Az első vetítést január 20-án tartják.


Az ingyenes vetítéseket a SPECHEL Angol-Magyar Kulturális Egyesület, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bölcsészettudományi Kara, továbbá a Művészetek és Irodalom Háza által szervezett Shakespeare Filmklub Maraton programsorozat keretében, havonta egy hétfőn, 18 órától tartják a művészetek házában. A sorozatban bemutatott alkotások "törzsanyagát" a BBC Shakespeare-filmjei adják, emellett azonban műsorra tűznek filmfeldolgozásokat, magyar vagy angol színházi előadásokat is - olvasható a PTE közleményében.

 

Wiliam-Shakespeare

 

A műveket angol és magyar nyelven, valamint feliratozva is vetítik. A drámák alapvetően a keletkezésük időrendjében követik egymást, elsőként Shakespeare korai, 1591-es rémdrámájának, a Titus Andronicus-nak a Gyulai Várszínházban bemutatott előadását láthatja a közönség.


A PTE kitért arra, hogy minden film előtt egy-egy szakember tart rövid bevezetőt a műsorra tűzött drámáról, annak film- vagy színpadi változatáról. Az első vetítést megelőzően P. Müller Péter professzor, a bölcsészettudományi kar dékánhelyettese szólal fel, a későbbi előadók között lesz Takács Ferenc, az ELTE tanára, Sramó Gábor, a Bóbita Bábszínház igazgatója, és több pécsi oktató is.


A programsorozat célja Shakespeare munkásságának, "eleven jelenlétének" bemutatása a mai színházi, kulturális életben - hangsúlyozta az egyetem.


Hozzáfűzték: a filmvetítésekhez kapcsolódóan a SPECHEL Angol-Magyar Kulturális Egyesület idén április 24-én Shakespeare és a reneszánsz címmel dal- és táncestet, június 23. és 27. között nemzetközi konferenciát szervez. Utóbbi egyik fő témája a dal, ballada Shakespeare műveiben.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása