"Ez a kollégium elfogadhatatlan" - A Színházi Társaság levele Balog Zoltánhoz

A Magyar Színházi Társaság levélben fordult Balog Zoltán miniszterhez az NKA Színház- és Táncművészeti Kollégiumának ügyében.

 

Az új NKA kollégium névsora:

 

Színház- és Táncművészet Kollégiuma

A kollégium vezetője (miniszteri hatáskörben kinevezett személy):
Zalán János színművész, kommunikációs szakember, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék megbízott előadója, a Masterfilm Digital Kft. ügyvezető igazgatója

A szakmai szervezetek által delegált személyek:

Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes Művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
Nagy Viktor rendező, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára
Szűcs Gábor Jászai Mari-díjas színész, a Győri Nemzeti Színház rendezője, a Mozaik Művészegyesület elnöke
Vincze Balázs Harangozó Gyula-díjas, Imre Zoltán-díjas balettművész, koreográfus, a Pécsi Balett igazgatója

Miniszteri hatáskörben kinevezett személyek:

Bognár János színművész, drámapedagógus
Bozsik Yvette, Kossuth-díjas, Érdemes művész balettművész, koreográfus, rendező, a Bozsik Yvette Társulat vezetője
Láposi Terka színész, a Vojtina Bábszínház játszószínház művészeti vezetője
Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, a Honvéd Együttes művészeti vezetője

 


msztm

 

 

A Magyar Színházi Társaság levele:

 

Tisztelt Miniszter Úr!


Az NKA új, színház- és táncművészeti  kollégiuma január 15-én megalakult. Tehát két héttel később, mint ahogy a sajtóban megjelent illetve a jelöltállítási felkérésben szerepelt.

A Magyar Színházi Társaság az öt delegáló szervezet egyikeként a korábbi tapasztalatokat figyelembe véve, más szakmai szervezetekkel együtt, legjobb tudása szerint, a különböző érveket alaposan mérlegelve vett részt a jelöltállítási folyamatban. Már az elmúlt év decemberében lefolytatott delegálási procedúrát is aggályosnak tartottuk, mert az ott megjelenő eredmény megítélésünk szerint nem volt kiegyensúlyozott. Akkor még gondolhattuk azt, hogy miniszter úr a többi javaslat alapján hozott döntésével helyre tudja állítani a kívánatos egyensúlyt. A teljes lista ismeretében azonban meg kell állapítanunk, hogy a helyzet nem javult. Így ez a kollégium a Magyar Színházi Társaság számára elfogadhatatlan. Ez tükröződik abban is, hogy egyetlen megválasztott delegáltunk, Molnár Piroska visszalépett a kollégium munkájában való részvételtől.

A korábbi években fontos volt, hogy az egész szakmát, lehetőleg azon belül minél több szakterületet képviselő, eddigi munkássága alapján a többség által ismert és elismert szakemberek üljenek a kuratóriumban. Ez nem valósul meg, ha az öt felkért jelölő szervezetből csak három listáján szereplő nevek képviselik a szakmát, sőt olyan ember is tagjává válik a kollégiumnak-miniszteri döntés eredményeként-aki egyik jelöltlistán sem szerepelt. Ez hiteltelenné teszi a kollégium döntéseit és nem teszi lehetővé a kiegyensúlyozott képviseletet. 

Az NKA kollégiumai mindig fontos szerepet töltöttek be a szakmai életben. Irányt mutattak, érzékenyen reagáltak a szakterületen megjelenő folyamatokra, szakmai műhelyeket erősítettek. Ehhez kellet a teljes szakmai hitelesség, a rálátás a területre, az általános elfogadottság. Ezt látjuk veszélyben a most felálló kollégium összetételében.

Kérjük miniszter urat, hogy újra gondolja át döntését, s érveink figyelembevételével változtasson rajta!

Üdvözlettel: 


Magyar Színházi Társaság elnöksége

süti beállítások módosítása