A magyar kultúra napja - Erdélyben is több rendezvénnyel ünnepelnek

Erdélyben maratoni felolvasással, kulturális díj átadásával, kiállításokkal, koncertekkel és filmvetítéssel ünneplik meg a magyar kultúra napját.

Marosvásárhelyen az idén harmadik alkalommal szervezik meg a Studium Alapítvány által kezdeményezett felolvasó maratont. Január 22-én huszonnégy órán át marosvásárhelyi magyar szerzők műveiből olvasnak fel a résztvevők, de román szerzők magyarra fordított alkotásaiból is elhangzanak részletek.


Kolozsváron január 21-én adják át az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat, amelyet 2012-ben alapított a Romániai Magyar Demokrata Szövetség. A kitüntetésben olyan személyek vagy szervezetek részesülnek, akik a kortárs kultúra területén kifejtett tevékenységükkel hozzájárulnak az erdélyi magyar kultúra megőrzéséhez. Szintén Kolozsváron csütörtökön nyílt meg a Barabás Miklós Céh éves értékfelmutató kiállítása a helyi Minerva-házban. Ezen a tárlaton az erdélyi magyar céh tagjainak képzőművészeti munkáiból készült válogatást tekintheti meg a közönség.

 

szvorák katalin

Szvorák Katalin


Szatmárnémetiben pénteken kezdődik a nyolcadik alkalommal megszervezett Magyar Kultúra Hete nevű rendezvénysorozat, amely jövő csütörtökig tart. A rendezvényen diákok előadást tartanak Kölcsey Ferencről, fellép Kudlik Júlia, a Magyar Média örökös tagja és Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes. Emellett a szatmárnémeti színház több előadását tekintheti meg a közönség, az irodalombarátok Jókai Anna írónővel is találkozhatnak, valamint koncertet ad a Felvidéki Rockszínház. A rendezvény keretében szavalóversenyt és diákszínjátszó találkozót is tartanak.

 

jokai-anna

Jókai Anna


Székelyudvarhelyen szintén csaknem egyhetes rendezvénysorozatot tartanak a magyar kultúra napja alkalmából. A programot képzőművészeti kiállítások, komolyzenei koncertek és filmvetítések színesítik.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása