A Túl a barátságon operaváltozatát mutatják be Madridban

Január 28-án tartják a madridi operaházban, a Teatro Realban a Túl a barátságon című Oscar-díjas amerikai film szerelmes cowboyainak történetéből készült opera világpremierjét.

 

"Ez egy lehetetlen, tragikus, az operára jellemző történet: két emberről szól, akik a társadalom által tiltott kapcsolatra vágynak, ráadásul az egyikük képtelen elfogadni, hogy olyan, amilyen" - mondta el a francia hírügynökségnek Charles Wourinen amerikai zeneszerző, akinek a vezetése alatt folytak a héten a próbák Madridban.

A 75 éves zeneszerző szorosan együttműködött Annie Proulx-val, az Ang Lee rendező által 2005-ben megfilmesített elbeszélés szerzőjével.

A hatvanas években játszódó történet két cowboyról, Jackről és Ennis-ről szól, akik között szerelem szövődik a távoli wyomingi hegyek magányában. A filmet három Oscar-díjjal is jutalmazták: Ang Lee rendezői Oscarja mellett a legjobb eredeti filmzenéért és a legjobb adaptált forgatókönyvért járó szobrocskát is megkapta.

 

oper
"Annie Proulx jelentősége abban rejlik, hogy egy nagy szerelem akkor is nagy szerelem, ha a társadalmi konvenciók azzal ellentétesek" - fogalmazott a Teatro Real távozó igazgatója, a belga Gerard Mortier, aki 2008-ban megrendelte az operaváltozatot a zeneszerzőtől és Annie Proulx-tól mint librettistától.

"Éppen ezért időzítettem a világpremiert a Trisztán és Izolda előadásai után. Trisztán, Izolda, Jack, Ennis: egyik sem érti, mi történik vele, de mindannyian készek meghalni a szerelemért" - mutat rá az igazgató közleményében.

A New York-i Charles Wuorinen több mint 260 zenemű szerzője. Mint mondta: az operával, amelyben a két főszereplő a színpadon csókolózik, nem a homoszexuálisok jogaiért kiálló militáns művet akart alkotni. "Az alapvető emberi kérdések érdekeltek, de ha ezzel segíthetek, annál jobb" - szögezte le.

A kétfelvonásos és kétórás, közérthető, angol nyelven íródott, helyenként káromkodásokkal tarkított darab február 11-ig lesz műsoron a madridi operaházban.


Forrás: MTI

süti beállítások módosítása