Operát ihletett a leghírhedtebb dél-ázsiai szexuális bűncselekmény

Egy csoportos nemi erőszak áldozatává vált pakisztáni nő történetét beszéli el egy új opera, amelyet a friss kortárs operáknak és zenés színházi daraboknak szentelt Prototype kamarafesztiválon mutattak be New Yorkban.


Kamala Sankaram Thumbprint című darabját egy pakisztáni nő, Mukhtar Mai története, az egyik leghírhedtebb dél-ázsiai szexuális bűncselekmény ihlette.

A fiatal nő megerőszakolását egy falu tanácsa rendelte el megtorlásként 12 éves öccse állítólagos illetlenségéért egy rivális törzsbéli nővel szemben. Mukhtar Maj írástudatlan volt, fogalma sem volt jogairól és hazája törvényeiről, mégis elég bátor volt ahhoz, hogy kiálljon ügyével a nyilvánosság elé - hangsúlyozta Kamala Sankaram, aki a főszerepet is énekli.


mukhtar-maiMukhtar Mai


A 2002-es esetben hat férfit ítéltek halálra, de ötöt később felmentettek és a főbűnös ítéletét is életfogytiglanra változtatták. Mukhtar Mai azóta a női jogok szószólójává vált és egy iskolát is alapított lányoknak. Mai története manapság, amikor Indiában rendszeresen kerülnek napvilágra hasonló esetek, különösen aktuális.

Az opera dél-ázsiai és nyugati zenei stílusok keveréke, a díszletet egy háttérként és vetítővászonként is szolgáló függöny, néhány szék és ágy adja. A történet színrevitele egyszerű, de erőteljes, megidézi a pakisztáni falut, a hőséget, a port, a szokásokat.

A csoportos erőszak nem jelenik meg a színpadon, elfojtott sikolyok és egy homokzsákokat szaggató kés idézi csak meg a szörnyű eseményt. A librettót jegyző Susan Yankowitz szerint bár pakisztáni történetről van szó, az opera a bátorságról és a nők egyetemes sebezhetőségéről szól.

A fő kérdés, amely újra és újra előkerül az operában, az az, hogy hol találta Mukhtar Mai a bátorságot - mutat rá Susan Yankowitz, hozzátéve: a száraz évszakban kell lennie egy első esőcseppnek, a bátorság az, hogy valaki ez az első esőcsepp legyen.

Mint mondta, reméli, a nézőket az opera majd arra ösztönzi, hogy megtegyenek valami olyat, amelyhez korábban nem volt bátorságuk. A 150 ezer dollárból (33 millió forintból) készült Thumbprint New Yorkban kis produkciónak számít: egy hatfős kamarazenekar és összesen hat énekes adja elő. Ősbemutatóját a vasárnap véget érő Prototype fesztiválon tartották, az alkotók azt remélik, hogy Indiába és Pakisztánba is eljutnak vele.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása