A salemi boszorkányok - Nagy Viktor a szolnoki színházban rendezett

Január 17-én mutatta be a szolnoki Szigligeti Színház Arthur Miller A salemi boszorkányok című darabját, Nagy Viktor rendezésében.

Ajánló az előadás elé:

 

Salem, 1692. Az amerikai kisvárosban futótűzként terjed a hír, hogy egyes nőszemélyek a sátán befolyása alá kerültek. Abigail Williams vezetése alatt fiatal lányok egy csoportja hisztérikus jeleneteket rendez, és ezzel táptalajt ad a gyanúsítgatásoknak. Csakhamar megérkezik Hale tiszteletes, Beverley lelkipásztora, az ördögűzés tudora is. A szigorú, de nem rossz szándékú tiszteletes nem veszi észre, hogy a szaporodó vádaskodások mögött milyen indulatok és célok rejtőznek, és a pánikba esett kisközösségre rászabadítja a teljhatalmú tartományi bíróságot. A boszorkányhistória kitalálója, Abigail azt szeretné, ha eltehetné az útjából John Proctor gazda feleségét, Elizabethet, és feleségül mehetne a férfihoz, akit egyszer már sikerült elcsábítania...

 

salemi4


A neves amerikai szerző, Arthur Miller darabja megtörtént eseményeken alapul. A massachusets-i Salem akkori lakói angol puritánok leszármazottai voltak, akik szigorúan a Bibliát követve éltek és dolgoztak. A Szentírás kapaszkodót nyújtott nekik, hogy egy ismeretlen, fenyegető világban megállják a helyüket, ugyanakkor a végsőkig fanatizálta is őket, mert elkötelezetten, fegyelmezetten, a szórakozás minden formáját megtagadva kellett felépíteniük az "Új Jeruzsálemet". Az indiánokkal való összetűzések mellett betegségek tizedelték őket. Állandó félelemben éltek, minden apró vétségért bűntudatuk volt. Amikor a közösség néhány fiatal lány tagját az erdőben meztelenül táncolva rajtakapták, a lányok azt találták ki, hogy boszorkányság áldozatai lettek. Ezzel a légből kapott hazugsággal két legyet ütöttek egy csapásra: megmenekültek a kemény büntetéstől és bajba sodorhatták régi ellenségeiket. Rágalmaik nyomán közel háromszáz embert tartóztattak le, harmincat közülük halálra ítéltek, tizenkilencet felakasztottak, egy a kínzásokba halt bele, négyen a börtönben hunytak el.

 

A Szolnok TV adása A salemi boszorkányok főpróbájáról:

 

 

Képek az előadásból:

 

salemi

1.

 

salemi2

2.

 

salemi1

3.

 

salemi9

4.

 

salemi3
5.

 

salemi10

6.

 

salemi7

7.

 

salemi5
8.

 

salemi8

9.

 

salemi6
10.

 

 

Arthur Miller:

 
A salemi boszorkányok

Fordította: Hubay Miklós

Színész:
John Proctor - Molnár László
Elisabeth Proctor - Gombos Judit
Parris - Karczag Ferenc
Abigail - Molnár Nikolett
Rebecca Nurse - Császár Gyöngyi
Danforth - Barabás Botond
Hale - Kautzky Armand
Anna Putnam - Kertész Marcella
Thomas Putnam - Horváth György
Giles Corey - Mészáros István
Francis Nurse - Tóth Tamás
Mary Warren - Jankovics Anna
Betty Paris - Sárvári Diána
Tituba - Lugosi Claudia
Hawhtorne - Zelei Gábor
Ezekiel Cheever - Tárnai Attila
Herrick - Vándor Attila
Hopkins - Kinczel József
Mercy Lewis - Fekete Réka
Suzanna Walcott - Lázár Boglárka

Díszlettervező: Csík György
Jelmeztervező: Rátkai Erzsébet
Segédrendező: Ignátz Éva
 
Rendező: Nagy Viktor 
 
További előadások: január 21., 26., 30.,
február 8., 13., 14., 15., 23., 25.

 

Forrás: Szigligeti Színház, Új Néplap

 

süti beállítások módosítása