Csányi Sándor: "Egy percig sem szeretem komolyan venni magam"

Csányi Sándor a Nők Lapjának adott interjút, melyben többek között a Coming out című filmről és a közösségi lét fontosságáról mesélt. Lapszemle.

A Nők Lapja cikkéből:

 

Az interjúban elsőként Orosz Dénes Coming out című filmje került szóba, amelynek Csányi Sándor alakítja a főszerepét, egy homoszexuális rádiós műsorvezetőt. A kérdésre, miért vállalt el egy, a korábbi szerepkörétől ennyire eltérő szerepet, a színész így felelt: "Nem értem, miért képed el ezen mindenki. Bruce Willis legalább hatszáz embert megölt az akciófilmjeiben, és mindenki imádja. A tömeggyilkos, az jöhet, a meleg, az mindjárt probléma? Én nagyon örültem ennek a felkérésnek. (...) emélem, a film azzal, hogy igyekszik sok humorral és megértéssel szólni róluk, segít majd megváltoztatni a társadalmi megítélésüket.

 

coming out

Csányi Sándor a Coming out c. filmben

 

 

Csányi Sándor azt is felidézte, hogy pályáját Kaposváron kezdte statisztaként, és csak negyedik próbálkozásra vették fel a Színművészetire, azonban megérte várni, hiszen nagyon jó osztályközösségbe, kiváló tanárok közé került. Saját bevallása szerint a közösségi lét pedig nagyon fontos számára. "Szeretek valahova tartozni, érezni, hogy közöm van a dolgokhoz. Sok idő kell, amíg feloldódom egy új közösségben, de amikor már érzem, hogy szeretnek és elfogadnak, kinyílok. Szerintem fontos, hogy egy társulatban lehessen hibázni, akár hülyeségeket is mondani. Ezt csak ott lehet, ahol szeretetteli a légkör. Úgy, hogy állandó verseny van, és folyton győzni kell, nem lehet dolgozni. Ilyen helyen nem virágzik a humor és az önirónia sem, pedig egy színésznek ezek fontos eszközei. Én egy percig sem szeretem komolyan venni magam, e tekintetben nem sokat változtam középiskolás korom óta. Gondoljon bele, a színházban jelmezbe öltözünk, ugratjuk egymást, folyton bohóckodunk - kész óvoda! »Figyelj, szállj már le a törölközőről, mert az a tenger.« »Jó« - ilyen párbeszédek zajlanak. Mit lehet ezen komolyan venni?" - fogalmazott Csányi Sándor.

 

Csányi Sándor jelenleg a Thália Színház művészeti vezetője. Ennek kapcsán elmondta: a műsor kialakításánál a minőségi szórakoztatásra törekszenek.

 

Arról, miért változott meg a színházról való gondolkodása ahhoz képest, hogy fiatal színészként a Krétakör tagja volt, úgy fogalmazott: "Az ember fiatalon forradalmár akar lenni, és meg akarja változtatni a színház nyelvét. Mi ezt is csináltuk. Nagyszerű előadások születtek, bejártuk velük Európát. Nagyon élveztem. De egyszer csak szembe kellett néznem önmagammal: nagy különbség van a kettő között, hogy valaki szeretne forradalmár lenni, vagy az is! Rá kellett jönnöm, hogy komoly vonzalmat érzek a vasárnapi ebédek, az autómosás és a kutyasétáltatás iránt - lehetőleg melegítőben. Súlyos kispolgári attitűdök kezdtek kiütközni rajtam, és ez egy »forradalmár« számára tragédia" - fejtette ki a színész.

 

A teljes interjú a Nők Lapjában olvasható.

 

süti beállítások módosítása