"Ide figyeljetek pajtikák!" - Kemény Henrik emléknapot rendez a Vojtina Bábszínház

Január 29-én töltené be 89. életévét Kemény Henrik. Tiszteletére a Korngut-Kemény Alapítvány és a Vojtina Bábszínház hagyományteremtő szándékkal emléknapot rendez január 25-én.

A szervezők közleménye szerint az emléknap célja a Vitéz László játékok „igazságának" felkutatása, a tradicionális vásári bábos műfaj áthagyományozódási módjának megteremtése, Kemény Henrik hagyatékának megismertetése a nagyközönséggel.

A programok mellett kiállítás is feleleveníti a bábművész emlékét.

 

kemeny-henrik-hakapeszi

 

A kiállításról:

 

Nemrég olyan bábokból nyílt kiállítás a Vojtina Bábszínházban, melyeket Kemény Henrik halála után a hagyaték rendezése közben talált meg a Korngut-Kemény Alapítvány.

Olyan bábok is bekerültek a tárlatba, amelyeket a nagyközönség eddig még egyáltalán nem láthatott. Ilyen például: a rendőr (kesztyűsbáb), a cigányasszony (kesztyűsbáb), a néger légtornász (marionett), egy fából faragott hercegi figura (marionett). Ezeket a figurákat Kemény Henrik édesapja, Korngut-Kemény Henrik még az 1920-as évek elején készítette. A kiállításon bemutatkozik két Hakapeszi figura is, amelyeket Kemény Henrik készített és amelyek létezéséről korábban nem volt tudomása a kiállításrendezőnek. A kiállítás még február 2-ig (hétköznap 9-17 óráig, hétvégén 9-12 óráig)  látogatható! A kiállítás ideje alatt (előre egyeztetett időpontban) tárlatvezetést tart Láposi Terka, a Korngut-Kemény Alapítvány elnöke.

Heni bacsis kiallitas


Az emléknap részletes programja:

10.00 óra: Vitéz László - Az elásott kincs - A szombathelyi Mesebolt Bábszínház vendégjátéka
Az előadás rendezője és dramaturgja: Kovács Géza
Tervezője: Boráros Szilárd
Zenéjét összeállította: Takács Dániel
Játssza: Takács Dániel
Zenei kísérő: Lehőcz Zsuzsa /Dénes Emőke

11.00 óra: In memorian Kemény Henrik - Filmrészlet vetítése egy eddig még nagyközönség előtt nem vetített felvételből

11.10: dr. Kékesi Kun Árpád, a Károli Gáspár Református Egyetem  Színháztudományi Tanszék vezetője, színháztörténész, a Korngut-Kemény Alapítvány Kuratóriumi tagjának előadása A vásári bábjáték hazai és nemzetközi helyzete címmel

12.00 óra: Kerekasztal beszélgetés - Téma: A vásári bábjáték, a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész képzés tematikájában. A Korngut-Kemény hagyaték kutathatóvá tételének fontossága.
Beszélgető társak: Schneider Jankó, bábszínész, bábrendező, dr. Kékesi Kun Árpád, Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója, Láposi Terka, a Korngut-Kemény Alapítvány elnöke

14.00 óra: Batu-tá kalandjai - A Vojtina Bábszínház és a Hepp Trupp Társulat közös játéka
Az előadást írta és rendezte: Kovács Géza
Tervezője: Majoros Gyula
Zenéjét szerezte: Czapp Ferenc
Játssza: Schneider Jankó
Zenei kísérő: Czapp Ferenc

15.00 óra: Kovács Géza, bábjátékos, bábrendező, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója, a Korngut-Kemény Alapítvány Kuratóriumi tagjának előadása Piros sapkások fesztiválja – a vásári bábjáték jövőképe címmel

15.45 óra: Kerekasztal beszélgetés - Téma: A Korngut-Kemény hagyaték - a nagyközönség által még nem látott tárgyainak, dokumentumainak – bemutatása. A család történetét feltáró könyvsorozat 2. kötetének tervezett tartalmai.
Beszélgető társak: dr. Kékesi Kun Árpád, Kovács Géza, Láposi Terka


A 10.00 és 14.00 órakor kezdődő bábjátékokra a belépő 900 Ft, a többi programra a belépés ingyenes.

Forrás: Színház.hu
 

süti beállítások módosítása