"Most műhelymunka folyik" - Villáminterjú Vajdai Vilmossal

Január 26-án mutatja be a Furnitur című darabot a TÁP Színház előadásában a Jurányi. Ennek kapcsán adott rövid interjút Vajdai Vilmos, a Katona József Színház színésze, a társulat vezetője.

Ajánló a Furnitur elé:

 

Ha gyereket nevelsz, figyelsz!
A csodálatos Táp Színház felhívja nyájas nézői figyelmét a kiváló című
Furnitur előadásra, amely tüneményes színészi alakítások által, misztikus rendezői
megoldások felhasználásával, lüktető zenei motívumok megpendítésével  beszél, mesél és tanít a gyermekvállalás színéről, fonákjáról. Mindezt játékos, ugyanakkor komoly, s egyszersmind szórakoztató stílusban.

 

Vajdai foto


Villáminterjú: 


Miért határoztad el, hogy hosszú évek után létrehozol egy állandó társulatot a TÁP Színház számára?

Major Tamás, még a főiskolán hívta fel a figyelmet arra, hogy „amelyik nap nem fejlődsz, aznap visszafejlődsz”. A TÁP Színház indulásakor hetente mutattunk be előadást a Tilos az Á-ban. Ez elsősorban kísérlet volt, az intenzív munkát csak egy ideig lehetett bírni energiával. A Tilos-korszak után következett a Trafó, ahol évente egyet rendeztem, de ez kevésbé elégített ki, ezért a Süss Fel Nap-ban újra elkezdtem hetente létrehozni előadásokat. A TÁP Színház aranykorszakát élte, ekkor váltunk kultszínházzá, rengetegen jártak hétfőnként megnézni minket. Aztán ez a kezdeményezés is kifáradt, ráadásul közben megtaláltak nagyobb lehetőségek. A nagyobb produkcióinkba a mai napig ezer helyről érkeznek színészek, akiknek az egyeztetése rengeteg munkával és idegeskedéssel jár. Részben ezért is kezdtem el azon gondolkodni, hogy társulatot kéne alapítani. Másrészt, mivel egyre kevesebb pénz jut a kultúrára és a kőszínházak szépen lassan felbomlanak, a jövő – véleményem szerint – a társulati létben van. Amikor megkapta a Színikritikusok Céhének életműdíját, Zsámbéki Gábor is azt javasolta a fiataloknak, hogy alakítsanak ki egy mikroklímát, amelyben tudnak dolgozni.

Az új társulattal elindítottatok egy sorozatot a Jurányiban: minden hétfőn új bemutatóval várjátok a közönséget. Mi a fontos számodra ebben a sorozatban?

Most elsősorban a közösség-, a társulatszervező ereje: a folyamatos munka nagyon jól összetartja a csapatot és segíti a színészfejlesztést, ezért is szeretnénk megtartani ezt a rendszert. Emellett ezek a produkciók nagyon sok olyan elemet, ötletet tartalmaznak, amelyekből később minden bizonnyal önálló előadások fognak születni. Jelenleg kísérletezés folyik, nem tökéletes előadások születnek, de mindig vannak olyan jelenetek, amelyekért érdemes eljönnie a nézőnek. A SüssFel Nap-os időszakban az előadások előtt csupán egyszer ültünk össze és beszéltük meg a felmerülő ötleteket, most azonban – a társulati létnek köszönhetően – van időnk és lehetőségünk dolgozni rajtuk. Most műhelymunka folyik. 

A TÁP Színházas előadásoknál számomra mindig a közönség a legérdekesebb, most is volt, aki természetes módon közbeszólt.

Már az elejétől fogva egy másfajta viszonyra törekedtem a közönséggel, ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy az első előadásokat kocsmában tartottuk. Fontos, hogy a hosszú évek alatt passzivitásba fulladt nézőket kiemeljük és az előadás részeivé illetve részeseivé tegyük. Nem csak a társulat, hanem a közönség építése is zajlik.

A Kurátorok című előadásotok már megjárta a Tűzrakteret, a Trafót és most a Jurányiba költözik...

A Kurátorok egy izgalmas kísérlet volt arra, hogy hogyan tudunk különböző írókkal és társulatokkal közösen létrehozni egy előadást. Egyeztetési okok miatt igazából ez csak egyszer sikerült a Tűzraktérben, amikor egy 5 órás előadást láthatott a közönség. A Trafóba már csak bizonyos jeleneteket vittünk át, a Jurányiban pedig csupán a TÁP Színházas rész látható, amely Vinnai András Kovácsoltvas pelenka c. darabjából, egy hangjátékból és egy filmes jelenetből áll.

Január 26-án sor kerül a Furnitur bemutatójára is, amire sokat kellett várnia a közönségnek.

A tévéjáték miatt, a tavalyi évad végén nagyon gyorsan kellett egy munkabemutatót tartanunk, amit nem éreztem elég pontosnak. Közben azonban megért bennem, hogy mi a teendő, és szeretnék fontos változtatásokat tenni az előadáson, amennyiben a színészegyeztetés azt lehetővé teszi. A jövőben a társulattal (remélhetőleg) nem lesz ilyen gond.

Szerző: Antal Klaudia / Jurányi Latte

Forrás: http://juranyihaz.hu/hirek/juranyi-latte/

Usz.: Színház.hu

 

 

süti beállítások módosítása