Díszvetítéssel startol a Tolnay Klári Emlékév

Január 23-án, 19 órakor díszvetítéssel indul az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Tolnay Klári Emlékév.


Közkívánatra a Déryné című film díszvetítésével indul útjára a Tolnay Klári Emlékév, a színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából. "Tolnay Klári a 20. század Dérynéjének is tekinthető, kimagasló színpadi színésznőnek egy olyan hőskorban, mint a magyar vándorszínészet hőskora is volt, ráadásul ezért a filmért kapta 1951-ben az első Kossuth-díját" - hívják fel a figyelmet a szervezők.

 

emlekev
Az ünnepélyes megnyitón közreműködik Lukács Sándor Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, aki Márai Sándor Tolnay Klárihoz írt verseit szavalja. Sinóros-Szabó Botond és Fülöp Nóra táncművészek improvizatív, a versekkel összefonódó argentin tangó előadása kíséri az estet. Az Emlékév háziasszonya, Sunyovszky Szilvia Jászai Mari-díjas érdemes művész, valamint Balog Zoltán Miniszter Úr köszönti majd az egybegyűlteket a Megnyitó alkalmából.

Az ünnepélyes nyitó vetítésre jegyek kedvezményes áron, 800 Ft-ért kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján.

 

Szebényi Ágnes színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) munkatársa a Magyar Hírlapnak elmondta: a színésznő és a szakírók szerint is Blanche volt a legemlékezetesebb alakítása. "Teljes lényével élte meg a színészetet, olyannyira, hogy sokszor a színpadról lejövet sem tudott kilépni szerepéből. Maga nyilatkozta, hogy Blanche hatása alatt szuicid gondolatai támadtak, a szerep alatt nyolc kilót fogyott" - magyarázta a színháztörténész.

A Bajor Gizi Színészmúzeumban tárlattal emlékezik az OSZMI a művésznőre március 22-én, ahol két másik, száz éve született színésznőnk, Mészáros Ági és Lukács Margit szerepeit is felidézik.

 

 

süti beállítások módosítása