Befogadó színházat szeretne a Nemzetiségi Színházi Szövetség

A hazai kisebbségi színjátszást befogadó teátrum létrehozására tettek javaslatot a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség által a napokban Pécsett tartott első Nemzetiségi Színházi Kollokvium résztvevői.

A szövetség majdnem egy éve folytat tárgyalásokat a kulturális kormányzattal azon budapesti Nemzetiségi Színház megvalósítása érdekében, amely a magyarországi kisebbségi színjátszás bástyájaként egységesen nyújtana lehetőséget a tizenhárom nemzetiség rendszeres bemutatkozására - írta a nemzetiségi színházi szövetség a január 20. és 21. között megrendezett, zártkörű eseményről szóló közleményében.

 

kollokvium

 

Aszervezet fontos feladatnak tartja a nemzetiségi színjátszás finanszírozásának stabilizálását, az utánpótlás garantálását és az anyaországi kapcsolatok erősítését is. Kitértek arra is, hogy munkájukhoz a befogadó színház mellett hiányoznak a próbahelyszínek, kiszámíthatatlan a fenntartáshoz szükséges anyagi fedezet, nem állnak rendelkezésre a célközönség megszólításához szükséges kommunikációs eszközök.

 

"A színházaknak nincs megfelelő háttér-infrastruktúrájuk és rendkívül hiányzik a nemzetiségi színházak jelenét és jövőjét átfogó egységes kulturális koncepció" - tették hozzá.


Jelezték, hogy a hazai kisebbségi színjátszás a szövetség égisze alatt az összes olyan megjelenési formát szeretné megtalálni, amellyel magyar és a nem magyar közönségét meg tudja szólítani. "A nemzetiségi színjátszás él, a magyar kultúra szerves részeként pedig szeretne minél több emberhez eljutni" - közölték.


"A színház egy olyan forma, amely segít az elfogadásban, az értékek megőrzésében, a nemzeti kultúránk népszerűsítésében. Szeretnénk megmutatni, hogy itt vagyunk és felhívni a figyelmet arra, hogy kulturális hagyatékunk a magyarországi sokszínűséget erősíti" - írták. Hozzáfűzték: ennek jegyében támogatják a nemzetiségi előadások feliratozását.


A szlovák, a görög, a horvát, a szerb, a cigány és az örmény nemzetiség képviselői részvételével zajló Nemzetiségi Színházi Kollokviumon felvetett kérdéseket a szövetség szeretné nyilvánosan is egyeztetni az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságával közösen szervezett tavaszi Nemzetiségi Színházi Fórumon.

 

A teljes közleményt ide kattintva elolvashatják.

süti beállítások módosítása