Téli színházi fesztivált rendeznek Szabadkán

Háromnapos ingyenes programsorozatot szervez Szabadkán a Magyar Teátrumi Társaság és a helyi Népkör Magyar Művelődési Központ.

A Winteretno fesztiválon február 13. és 15. között gyermekprogramokkal és színházi előadásokkal várják majd a közönséget.

 

Az elő-megnyitót csütörtökön tartják, Besenczi Árpád színész, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója adja elő a magyar kultúra napja alkalmából Petőfi Sándor A helység kalapácsa című eposzparódiáját. A színész elmondta, hogy az előadásnak szerb vonatkozása is van: Emir Kusturica Macska-jaj című filmjének zenéjére fűzték fel a produkciót. Besenczi kiemelte: igazi népszínházi előadásról van szó, ami minden korosztályt le tud kötni.

 

besenczi

Besenczi Árpád / A helység kalapácsa


A Winteretno alcíme: Színház van az én utcámban! A három nap alatt azonban a színházi előadások mellett játszóházat, koncerteket és szakmai beszélgetéseket is szerveznek.

 

A legkisebbeket minden nap kézműves programokkal és játékokkal várják már 9 órától, emellett február 13-án, csütörtökön a Magyarkanizsai Udvari Színház Csizmás kandúr című előadása, 14-én pedig szabadkai Gyermekszínház Holle anyó című produkciója szórakoztatja a gyerekeket.

 

szabadka

Szabadkai Gyermekszínház: Holle anyó


A felnőtteknek szóló programot ismertetve Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság főtitkára elmondta, hogy az első estén Milosevits Péter és Rusz Milán Párizs hídjai című darabját mutatja be a Magyarországi Szerb Színház. A zenés előadás Edith Piaf életéről szól.

 

piaf

Magyarországi Szerb Színház: Párizs hídjai


Másnap a Békéscsabai Jókai Színház Zserbótangó című tragikomédiája szerepel Szabadkán. Az előadás Fodor Zsóka ötletéből született, és két idősödő, pályájáról letért színésznőről szól.

 

zserbo

Békéscsabai Jókai Színház: Zserbótangó
 
A záró esten Bálint-napi mulatságot szerveznek, amelynek vendége Balázs Fecó énekes lesz.

Szabó László hangsúlyozta, hogy a Magyar Teátrumi Társaság több éve dolgozik sikeres magyarországi előadások határon túli bemutatásán. A társaságnak ötven, magyarul játszó színház a tagja anyaországon belül és kívül.

 

A Winteretno fesztivált második alkalommal rendezik meg Szabadkán.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása