Egressy Zoltán és Markó Béla kapja idén a Bárka folyóirat díját

Egressy Zoltán író, drámaíró és Markó Béla költő, író veheti át a Bárka irodalmi és művészeti folyóirat 2013. évi Bárka-díját szombat este Békéscsabán.

Elek Tibor felidézte, hogy a Bárka szerkesztősége a magyar kultúra napjához közel évek óta ünnepi esten értékeli a folyóiratban előző évben megjelent prózai és verses alkotásokat. A hagyományokhoz híven az évértékelő ünnepségen adják át a Bárka-díjat. Az elismerést, amelyet már 14. alkalommal osztanak ki, olyan szerzők kaphatják meg, akik az előző évben jelentős publikációkkal gazdagították a folyóiratot és évek óta munkakapcsolatban állnak a szerkesztőséggel.

 

egressy

Egressy Zoltán
 

A pénzjutalommal járó díjat a folyóirat szerkesztősége alapította 2000-ben, a díjazottak 2002 óta emlékplakettet is kapnak, a Gyulán élő Kiss György szobrászművész kisplasztikáját. Az eddigi díjazottak között olyan magyarországi és határon túl alkotók vannak, mint Bogdán László, Csehy Zoltán, Fekete Vince, Géczi János, Grendel Lajos, Kiss Judit Ágnes, Nagy Gáspár, Iancu Laura, Podmaniczky Szilárd, Szepesi Attila, Szilágyi Zsófia, Tandori Dezső, Tarján Tamás, Tóth Krisztina, Tőzsér Árpád, Varró Dániel, Vámos Miklós vagy Zalán Tibor.

 

Egressy Zoltán évek óta publikál a Bárkában, tavaly két elbeszélése jelent meg Ravatal Rádió és Ahogy szereti címmel. A Ravatal Rádiót az író a Gyulai Várszínház tavaly nyári irodalmi humorfesztiválján fel is olvasta. A Bárka szerkesztősége Egressy Zoltánt az elmúlt évek egyik legsikeresebb kortárs drámaírójának tartja, aki két évvel ezelőtt megnyerte a Békéscsabán rendezett Magyar Drámaíró Versenyt, és akinek darabjait - Portugál, Sóska, sültkrumpli, Három koporsó - országszerte nagy sikerrel játsszák.

 

markó

Markó Béla


Markó Béla erdélyi költő, író, az RMDSZ volt elnöke 5-6 éve tért vissza az irodalomhoz. Jobbnál jobb verseskötetei jelennek meg erdélyi és magyarországi kiadóknál. Markó Béla rendszeresen küld verseket és esszéket a Bárka szerkesztőségének, tavaly több számban is megjelentek - Amerikások, Allegória, Éppen olyan, Árnyékok, Identitás, Fohász címmel - művei - tette hozzá Elek Tibor.
   

A Jókai Színházban rendezett szombat esti ünnepi évértékelőn a résztvevők a szerzők előadásában ízelítőt kapnak a Bárkában tavaly megjelent művekből, valamint az idei év első számának verseiből és prózai írásaiból. A Bárka-díjat Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere adja át. A rendezvény vendége lesz a Berbécs zenekar.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása