Elkészült a Burgtheater Magyarország Fesztiváljának programja

Független társulatokat és a Nemzeti Színház egy előadását is meghívták a bécsi Burgtheater március 14. és 19. közötti Magyarország Fesztiváljára - derül ki az osztrák színház pénteki közleményéből.

A Kivonatok egy színházi szcénából alcímet viselő programsorozat keretében öt színházi előadást, két irodalmi estet és egy pódiumvitát rendeznek. A programok "az identitásért színházi eszközökkel folytatott küzdelmet" járják körbe.


A fesztiválon szerepel a Forte Társulat Kristóf Ágota A nagy füzet című regényének színpadi feldolgozásával, amelynek Horváth Csaba a rendezője. A Nemzeti Színházat Vidnyánszky Attila egy rendezése képviseli. Meghívták Bodó Viktor Amamnesis című rendezését - a Katona József Színház és a Szputnyik Hajózási Társaság közös produkcióját - és a Krétakör társulat Korrupció című darabját, Gulyás Márton rendezését. Pintér Béla és Társulata a Szutyok című darabbal vesznek részt a fesztiválon. A darabokat magyar nyelven, német feliratozással adják elő.

 

Burgtheater


A felolvasóestek vendégei Tóth Krisztina és Márton László lesznek.


A fesztivál keretében pódiumbeszélgetést is rendeznek színházi rendezők, újságírók és állami tisztségviselők részvételével a magyarországi független színházak és az állami fenntartású színházak helyzetéről.


A bécsi színház tavaly decemberben jelentette be, hogy "Magyarország Fesztivált" rendez, amelyre független színházak mellett várják a Nemzeti Színház egy vendégjátékát is.


A fesztivál előzményeihez tartozik, hogy 2013 elején osztrák művészek a Burgtheater igazgatója, Matthias Hartmann kezdeményezésére nyílt levélben fordultak Balog Zoltán emberierőforrás miniszterhez, aggodalmuknak adva hangot a magyar kultúrát és színházi életet érintő intézkedések miatt. A miniszter visszautasította a bírálatokat.


A Burgtheater szeptemberben a magyar kultúrpolitikát bírálva elutasította a Nemzeti Színház meghívását a budapesti teátrum tavasszal megrendezendő nemzetközi színházi fesztiváljára. Az osztrák színház hozzátette, hogy ennek ellenére folytatni kívánja az eszmecserét a magyarországi kultúrpolitikáról, és - mint fogalmazott - árnyalt vitát kíván lehetővé tenni, amelyhez jobb helyszínnek tartja Bécset, mint Budapestet.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása