Emberi hang - Cocteau monodrámája a Spinoza Házban

Sas Tamás rendezésében, Fantoly Nikolett előadásában kerül a Spinoza Színház színpadára február 8-tól Jean Cocteau monodrámája, az Emberi hang.

Ajánló az előadás elé:
 
Nem egyedi eset, bárkivel megtörténhet. A főszereplő, a Nő talán húsz éves, de az is lehet, hogy hetven. Teljesen mindegy. Adott a Nő, s kezében egy telefon. Aztán a „soha nem hallható” Férfi, a vonal túloldalán.

 

A színdarab egy párbeszédet jelenít meg, amelyben végig csak a Nő hallható. Az ő reakcióiból és „fél-párbeszédjéből”, ha úgy tetszik, monológjából rajzolódik ki a kegyetlen, hűtlen férfi alakja. A Nő nem akar elszakadni, nem akar magára maradni, de a Férfi szakítani akar, elhagyni a Nőt, s ezt telefonon közli vele. Ez a telefonbeszélgetés marad az utolsó kapaszkodó a Nő számára.

 

A Nő szenved, kiált, zokog és nevet. Olykor suttog, halkan és tettetett higgadtsággal mormog a kagylóba, vagy dühösen félrehajítja azt. Aztán azonnal felveszi, nehogy szétkapcsoljon, vagy a Férfi letegye. Nehogy megszűnjön az utolsó kapocs.

 

nikolett


 A telefon volt az első eszköz, amely képes az emberi hangnak kódolás nélküli, eredeti formájában történő továbbítására. Ezt használta ki Cocteau is, amikor 1930-ban megalkotta az Emberi hang (La voix humanie) című művét.

 Az alapmű kedvelt több műfaj világában is, így számtalan átdolgozása született. Poulenc operát komponált belőle, 1966-ban elkészült Ingrid Bergman főszereplésével a tv-film, sőt, A búcsú címmel magyar hangjáték is napvilágot látott. Ezen kívül múlt nyáron kezdték forgatni a legújabb filmadaptációt is, melyben Sophia Loren kapott főszerepet.

 A darab a fiatal színésznő, Fantoly Nikolett és Sas Tamás rendező közös munkájának eredményeként február 8-án mutatkozik be a Spinoza Színházban.

süti beállítások módosítása