Pszicho-thriller és fizikai tánc - A Duda Éva Társulat a MU-ban

Decemberben mutatta be a Duda Éva Társulat Láz című, két egyfelvonásosból álló estjét. A produkció újra megtekinthető február 6-7-én a MU Színházban, ahol a társulat az After című pszicho-trillerét is előadja január végén.

 A társulat ajánlója a Láz c. előadás elé:

 

Láz című dupla estjéhez az együttes olyan táncos-koreográfusokat hívott meg, akik szintén a fizikai táncban gondolkodnak, egyedi mozgásvilágot alakítanak ki, és szenvedélyes lendületet visznek bele munkáikba. A két egyfelvonásos darabra két külön csapat alakult, az egyik Gregor Luštek és Rosana Hribar szlovén alkotó párossal egy triót hozott létre, a másik pedig Mészáros Mátéval dolgozott, aki már többször járt a Duda Éva Társulatnál kurzusokat tartani. A két egyfelvonásos február 6-án és 7-én 20 órától látható a MU Színházban.

 

 

I. rész

Gregor Luštek és Rosana Hribar (slo) : Egy csókkal kezdődött?

  

"Mindenki egyért, egy mindenkiért – hogyan bontakozik ki ez az elv a valóságban, és hogyan változik egy koreográfiában? Milyen mértékű az egyén függése? Kitől vagy mitől függ? Ki kitől mit kap és miért? Ki táncol, amikor történetet mesél, és ki táncol, amikor hallgatja? A színpadon ki mikor beszél, és milyen történet is szövődik? Az alkotók mozgásvilága megidézi a tangó fülledt, intim világát, humorral megközelítve a szereplők viszonyait."

 

láz

 

Rosana Hribar és Gregor Luštek rendszeresen kooperálnak a szlovén művészi élet kulcsfiguráival és létrehozóival. Évek óta közösen alkotnak, sajátos és kreatív előadásaikért hazájukban és nemzetközileg is díjazták őket.


Előadók: Simkó Beatrix, Újvári Milán, Andor Rusu
Fény: Payer Ferenc
Koreográfia: Rosana Hribar és Gregor Luštek


II. rész
Mészáros Máté: Ismeretlen Királyság


"Tülörben nézek és a látott kép egy torz valóságot mutat, mert egy belső világ tárul a szemem elé. Az arcképemben ott van a már régen elmúlt csecsemő, aki voltam, és az egyre markánsabb ráncaimban ott vagyok én az elmúlás előtti pillanatban. Ez a belső tájkép egy végek és szabályok nélküli birodalom, amit minden nap bejárok az emlékeimet és vágyaimat üldözve. Önfeledt gyermeki nevetésem viszhangzik a térben, ahol őszhajú emberként nyitom ki neked a kaput.
Üdvözöllek az Ismeretlen Királyságban!"

Mészáros Máté a Táncművészeti Főiskola elvégzése után a Szegedi Kortárs Balett tagja lett, majd külföldre ment, ahol olyan koreográfusokkal dolgozott együtt mint Ohad Naharin, Wim Vandekeybus, Sharon Eyal, Amanda Miller, Roberto Galvan, Myriam Naisy, Robin Orlin. Jelenleg az Ultima Vez társulat tagja.

Alkotók, előadók: Csák Beatrix, Egyed Beáta, Horváth Nóra, Jenna Jalonen, Csuzi Márton, Mikó Dávid
Élő zene: Herby Shaw, Sánta Dániel - Soul Surge zenekar
Fény: Payer Ferenc
Díszlet: Mészáros Máté, Kicska Miklós
Koreográfia: Mészáros Máté

 

 

Az After c. előadásról:

After. Ever After. Happily Ever After!

Egyszer csak történt valami. Egy törés.
A Családban férfi, nő és gyerekek.
Különös belső történetük, élethelyzeteik,
tragikomikus jelenetek álomszerű képekben.
Túlélők, vagy újrakezdők? Vagy csupán a férfi
emlékezetének képfoszlányai? Furcsa társaság.

 

after


A január 30-án és 31-én látható After című előadás a családon belüli összetartozás erejét, az egyéniség sajátosságait, az egymásra utaltságot és a családi kötelékek pozitív és negatív hatásait vizsgálja.

Maga a fogalom, a család, mint a társadalom alapvetőpillére, mint a „normális” életforma, egyre több értéket és teret veszít a társadalomban. Ennek sok oka van: az egyre jobban előtérbe tolakodó egyéni jogok, az önzésre ösztökélő média, a változó munkavállalási körülmények, stb. Egy tanulság egész nyilvánvaló: a pár egymáshoz való viszonya és a család érdeke eltávolodtak egymástól. A család intézményében olyan mértékű változások történnek, amelyek eredményeként könnyen lehet, hogy eltűnik abban a formában, ahogy azt nem is olyan régen ismertük. „A polgári társadalomban mindenki önmagának célja” - mondja Hegel.

Előadók/alkotók: Csák Beatrix, Csuzi Márton, Újvári Milán, Jenna Jalonen
Zene: Kunert Péter
Fény: Payer Ferenc
Díszlet: Mindák Gergely
Produkciós asszisztens: Czveiber Barbara
Jelmez, Koreográfia: Duda Éva

Nyerjen jegyet az After c. előadásra!

 

Milyen anyaggal szórják be a színpadot az After című előadásban?

 

A helyes választ a jatek@szinhaz.hu címre várjuk január 28. (kedd) 14 óráig. Játékunkon a január 31-i előadásra sorsolunk ki 2 darab jegyet.

 

A válaszadáshoz segítséget jelenthet tartalmi partnerünk, a Fidelio interjúja.

 

 

Forrás: Duda Éva Társulat

 

süti beállítások módosítása