Kitoloncolhatják Németországból az Ezüst Medve-díjas bosnyák színészt

Kitoloncolás fenyegeti Németországban a berlini filmfesztivál egyik fődíjával kitüntetett Nazif Mujic boszniai roma színészt, miután a bevándorlási hivatal elutasította novemberben benyújtott menedékkérelmét.

A 42 éves színész, aki önmagát alakította az Epizód egy vasgyűjtő életéből című, a zsűri nagydíjával is elismert megrázó bosnyák alkotásban, a legjobb férfialakításért járó Ezüst Medve-díjjal tüntették ki a tavalyi Berlinalén.

 

A hajdan Berlinben, majd hazájában is sztárként ünnepelt boszniai ócskavasgyűjtőnek az elutasító határozat nyomán március 9-éig el kell hagynia az országot. A férfi jelenleg egy menekültszálláson húzza meg magát feleségével és három gyermekével. Az elkeseredett ember német lapoknak azt mondta, hogy kész visszaadni az Ezüst Medvét, ha megengedik neki, hogy Németországban maradjon.

 

Nazif Mujic

 

Az Epizód egy vasgyűjtő életéből nagy nemzetközi sikere és a díj elnyerése után Mujic azt remélte, hogy megváltozik az élete. Egy interjúban, amelyet az AFP hírügynökségnek adott, azt mondta, hogy csak egy rendes munkát szeretne; ennél többet nem vár el Boszniától annak ellenére sem, hogy a rangos díjat hozta el hazájának.

 

Az elismerés ellenére Nazif Mujic nem kapott több szerepet Boszniában, neve hamar feledésbe merült, rendes állást sem talált magának, továbbra is ócskavasgyűjtéssel foglalkozott, amiből éppen csak a kenyérre és levesre valót kereste meg családjának. A filmszerepért 1350 eurót kapott, a fesztiváldíjjal pedig egyáltalán nem járt pénzjutalom.

 

Dieter Kosslick, a február 6-án kezdődő Berlinale igazgatója azt ígérte német lapoknak nyilatkozva, hogy a fesztivál "a lehetőségeihez mérten" támogatni kívánja a nehéz helyzetbe került Mujicot.

 

A filmben saját magát alakító Nazif Mujic azokat a napokat "éli újra" a mindössze 17 ezer euróból forgatott drámában, amikor azért harcolt, hogy felesége orvosi ellátásban részesüljön, miután magzata elhalt a méhében. Danis Tanovic Oscar-díjas bosnyák rendező filmje felkerült a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért versengő művek kilencesre szűkített idei listájára is.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása