Kitüntették a Békéscsabai Jókai Színházat - Szőcs Géza értékelt

Szőcs Géza költő, kormánybiztos társaságában adta át Vantara Gyula polgármester a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett gálaesten az önkormányzati képviselő-testület által adományozott Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetést a Békéscsabai Jókai Színház társulatának.

 

"Példaértékű az a harmónia, ami a fenntartó és a színház között az átvételt követően kialakult. A város képviselő-testülete, kulturális bizottsága, a kultúráért felelős alpolgármester, a polgármesteri hivatal kulturális osztálya, a gazdasági osztály, a jegyzőasszony, de maga polgármester úr is saját gyermekeként óvja, segíti a színház működését. Bizalom és együttműködés, szigorú hivatali elvárások, feszített tervezés és munka, de a szakmai, művészi munka tekintetében teljes függetlenség jellemzi a kapcsolatot" – nyilatkozta az elismerés átvételét követően Fekete Péter színházigazgató.


A Jókai Színházban rendezett gálaesten a Himnusz eléneklése után az est házigazdái, Kara Tünde és Rubold Ödön színművészek köszöntötték a jelenlévőket, majd a Kalandrella kórus nyitotta a műsort. Közben a város kulturális életére jellemző pillanatokat mutatott a kivetítő. A műsor további részében az elmúlt évek produkcióiból és legjelentősebb pillanataiból láthatott egy válogatást a közönség, többek között az Advent a Hargitán, a Toldi, Az angyalok szárnyalása, a Nyolckor a bárkán és az István, a király című előadásokból.

 

A kitüntetésátadás pillanatai

 

Vantara Gyula polgármester, országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy az utóbbi két évben több kulturális intézményt is átvett, visszavett a város a megyétől, köztük a Jókai Színházat, és a Napsugár Bábszínházat. Majd bejelentette: a „Békéscsaba Kultúrájáért” kitüntetést az idei esztendőben Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének döntése alapján a Békéscsabai Jókai Színház társulata veheti át, magas színvonalú, kulturális értékteremtő, a város hírnevét öregbítő, országosan elismert szakmai munkájáért.


Az eseményen részt vett Szőcs Géza kormánybiztos, miniszterelnöki tanácsadó, aki a Jókai Színház kitüntetéséhez tartozó méltatást olvasta fel. Egyebek mellett úgy fogalmazott, hogy Fekete Péter igazgató "innovatív munkahelyi és művészeti vezetőként a színházat bekapcsolta az országos és nemzetközi színházi vérkeringésbe, ráirányította a szakma és a kritikusok figyelmét, egymást követik az elismert előadások". 

Szőcs Géza kormánybiztos

 

"Régóta kísérem egyre növekvő érdeklődéssel a társulat munkáját, mert minden eszközt megragadtak arra, hogy felkeltsék a szakma és a közönség figyelmét. Korábban évtizedekig soha senki nem emlegette a békéscsabai színházat, vagy egy előadást, vagy egy színészt, vagy egy rendezőt. Egyszerűen a nem létező kategóriába sorolták. És ez egyszercsak megváltozott. Beszédtéma lett, úgy fogalmaznám meg, hogy rákerült a térképre, amin eddig nem volt jelen" - vélekedett Szőcs Géza.


A hír a Békéscsabai Jókai Színház beszámolója alapján született
Fotók: A-Team, Ignácz Bence

 

süti beállítások módosítása