Márciusban két bemutatóval vár a Szkéné

Március 1-jén Helend Edmundson brit kortárs szerző Irtás című művét a Forte Társulat mutatja be Upor László fordításában, március 7-én pedig az idén ötéves Nézőművészeti Kft. állítja színpadra a Szkéné Színházzal közösen Artur Palyga lengyel kortárs szerző A zsidó című darabját Pászt Patrícia fordításában.

 

A játék lezárult!!!

 

Nyerjen páros belépőt a Forte Társulat március 3-i Irtás című előadására a Szkénébe!

 

Kérdés:

Magyarországon eddig egyetlen bemutatója volt a darabnak, Debrecenben. Ki rendezte?

a./ Vidnyánszky Attila
b./ Csányi János
c./ Tim Carroll

 

A helyes választ a jatek@szinhaz.hu címre várjuk február 15-ig. A nyertest emailben és telefonon is értesítjük.

 

Irtás - Ajánló az előadás elé:


Írország, 1652. Az angol parlament elfogadta történetének legkegyetlenebb rendeletét. Írország lakóit – férfiakat, nőket, gyerekeket – a sziget kietlen tartományába száműzik, másokat összekötözve hajóra raknak és a tengerentúlra hurcolnak. Aki ellenáll, kivégzik. Hat fontot fizetnek minden lelőtt farkasért, és ugyanennyit minden ír „lázadó” fejéért. Egy lány nem a farkasoktól, az emberektől fél. Végül elfogják őt is. Sárga, fenyegető szempárok vesznek körül egy erdő övezte kastélyt. Figyelnek. Várnak. Az egyik szobában felsír egy csecsemő. Apja angol földesúr, anyja ír. Katolikus papok lógnak az út mentén. A házaspár szeretete lassan gyűlöletté alakul. Köd, éjszaka. Egy irtás az erdőben. Egymással szemben áll a nő és a férfi: már nem anya, és már nem apa. Hátuk mögött megmozdul az erdő. Farkasok? Emberek?

 

olvaso2

 

A brit drámaíró, Helen Edmundson (1964) főként adaptációiról és klasszikusok színpadi átiratairól ismert, műveit rendszeresen tűzik színpadra Nagy-Britanniában. Több díj tulajdonosa, az Irtásért elnyerte a John Whiting-díjat, valamint a Time Out díját.


Az előadásban Andrássy Máté, Blaskó Borbála, Fehér László, Földeáki Nóra, Kádas József, Krisztik Csaba, Nagy Norbert, Ostorházi Bernadett, Pallag Márton és Zarnóczai Gizella lépnek színpadra. A zenét Ökrös Csaba szerezte, a jelmezt Benedek Mari, a díszletet Antal Csaba tervezte. Rendező-koreográfus: Horváth Csaba.

szkene
A zsidó - Ajánló a produkció elé


Öt különböző korú, hátterű és intelligenciájú személy (iskolaigazgató, lengyel- és angoltanárnő, testneveléstanár és egy katolikus pap) egzisztenciális érdekből – a jövő érdekében – kell, hogy szembesüljön a múlttal, egy tanári szoba jól ismert és remekül ábrázolt keretei között. Az együtt töltött idő észrevétlenül világítja meg azokat a folyamatokat, amelyek ebbe a helyzetbe sodorták őket. Szép lassan elkerülhetetlenné válna a nyílt állásfoglalás, ami helyett valami egészen más történik. Senki nem akar áldozat lenni...

 

Azsido nl

 

Artur Pałyga (1971) jelenleg Bielsko-Białaban él, ahol a Teatr Polskiban dolgozik, verseket és dalokat ír, a Teatr Gordzki szervezettel együttműködve fogyatékkal élőket tanít, egyetemi lapot szerkeszt, cikkeket ír a "Przyjaciel Pies" c. folyóiratba. A Żyd (Zsidó) című darabja 2008-ban elnyerte a III. Raport Kortárs Lengyel Drámafesztivál fődíját Gdyniában. Kísérletező kedvű alkotó, számos drámája a színészekkel és rendezőkkel való közös alkotófolyamat eredménye, így készült a Żyd (Zsidó) is.
Eddig megjelent 11 drámáját rendszeresen játsszák a lengyel színházakban.


Szereplők: Mucsi Zoltán, Egri Kati, Sárközi-Nagy Ilona, Katona László, Tamási Zoltán. Rendező: Szabó Máté.

 

 

Forrás, fotók: Szkéné Színház

 

süti beállítások módosítása