Oroszország a díszvendég a Nemzeti Színház nemzetközi fesztiválján

Oroszország lesz a díszvendége a Madách Nemzetközi Színházi Találkozónak, amelyet március 26. és április 7. között rendeznek meg 11 ország társulatainak részvételével a Nemzeti Színházban a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében.

 

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója a rendezvény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, azaz MITEM (Madách International Theatre Meeting) a Nemzeti hagyományteremtő kezdeményezése. Mint rámutatott, a találkozó nem verseny, az ismerkedést, a szakmai tapasztalatok cseréjét, a kultúrák egymáshoz közelítését tűzi ki célul.


"A program összeállításakor Közép-Európára koncentráltunk, hiszen e színházak, nemzetek sorsa hasonló a miénkkel" - mondta, hozzátéve, hogy minden évben díszvendéget hívnak a fesztiválra, az idén Oroszországot választották.

 

Kiemelte: olyan színházakat szólítottak meg, amelyek még nem, vagy régen voltak Magyarországon, és hasonló körülmények között működnek, mint a Nemzeti Színház, keresik a megújulás lehetőségét. A színházi találkozón többek között szentpétervári, moszkvai, bagdadi, újvidéki, vilniusi, bukaresti és oslói produkciót láthat a közönség.

 

madach

 

Halász János kultúráért felelős államtitkár a kormány augusztusi határozatát idézte fel, amelyben 1 milliárd 650 millió forintot biztosított a 2014. évi BTF megrendezéséhez, ebből 200 millió forintot szán a Nemzeti Színház nemzetközi fesztiváljára.

 

Fontosnak nevezte a nagy hagyományokkal rendelkező magyar színházi világ pozícionálását, hogy méltó helyére kerüljön az európai színházi palettán. "Ehhez a nemzetközi kapcsolatrendszer erősítése szükséges, és annak nagyszerű eszköze egy ilyen színházi fesztivál megszervezése" - tette hozzá.


Hosszú évek óta nem volt ilyen fesztivál Magyarországon - mutatott rá Halász János, aki szerint át kell gondolni a színházi fesztiválok ügyét Magyarországon, és ehhez fontos lépés egy ilyen nemzetközi fesztivál megvalósítása.


Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, a BTF operatív testületének elnöke kiemelte: számukra is fontos, hogy a BTF része lesz egy színházi fesztivál. 

 

MITEM Hu-En

 

A találkozó nyitónapján láthatja a közönség a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház Valerij Fokin rendezte előadását, a Dosztojevszkij-mű nyomán készült, Zéró liturgia című produkciót. Szerepel a programban a Moszkvai Művész Színház Viktor Rizsakov rendezte Elátkozottak és meggyilkoltak című előadása, a Vilniusi Kis Színház Rimas Tuminas rendezte Álarcosbál című produkciója, a bukaresti Nemzeti Színház Két sorsjegy című előadása Alexandru Dabija rendezésében, valamint a szentpétervári Nagy Drámai Színház (BDT) előadásában, Andrej Mogucsij rendezésében az Alice Csodaországban című mű színpadi változata is.

A színházi találkozóra meghívást kapott az Iraki Nemzeti Színház Camp (Tábor), a Tatár Állami Színház Egy nyári nap és a grúz Állami Zenés és Drámaszínház Macbeth című előadása. A fesztivál programján vetítések, az alkotókkal való beszélgetések, közönségtalálkozók, kiállítások is szerepelnek.

A budapesti Nemzeti Színház a Vidnyánszky Attila által színpadra állított Mesés férfiak szárnyakkal és a Johanna a máglyán, valamint a Silviu Purcarete rendezte Ahogy tetszik című előadással vesz részt a fesztiválon. Silviu Purcarete a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy minden ország színházi életében fontosak a nemzetközi fesztiválok, amelyek eredménye később mutatkozik meg. Mint mondta, összehozzák a színházakat és felhevül általuk a színházi élet.
 

madach2

 

A rendezvény médiatámogatója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. Mint Lencsó Rita kommunikációs igazgató kiemelte, már februártól kulturális és reggeli magazinműsorokban tudósítanak a fesztiválról, bemutatják a különböző produkciókat, továbbá werkfilm készítését is tervezik. 

Jónás István, a Magyar Rádió Zrt. vezérigazgatója hozzátette: műsoraikban a fesztivál hátterét, a titkokat mutatják be. Minden nap a fesztiválról indul majd a Kossuth Rádió Belépő című műsora és portrékat is műsorra tűznek.

A sajtótájékoztatón többek között részt vett Király Nina, a Nemzeti Színház külföldi kapcsolatok kurátora, Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, valamint Tompos Kátya és Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház színésznői is.

 

Forrás: MTI, Színház.hu

 

 

 

süti beállítások módosítása