Kalózkísértet költözik Kecskemétre - Villáminterjú Fige Attilával

Fige Attila alig vette át bábszínházi rendező diplomáját, máris harmadik élőszínházi produkciójára készül. A kecskeméti Katona József Színházban MacVedel, a kalózkísértet történetét állítja színpadra. A rendező ennek kapcsán adott villáminterjút.


Vérszomjas kalóz, ráadásul halott? Korhatáros mesejáték lesz?
Igaz, hogy vérszomjas, sőt meglehetősen halott is, de emellett MacVedel egy igazi Robin Hood! Aki halála után szeretné odaadni a gazdagoktól elrabolt kincset a szegényeknek. Azonban hiába próbálkozik, egyedül nem megy a jótékonykodás. Szerencsére két kisgyerek megidézi a szellemét, és együtt elkezdhetik a meséből mesébe barangolást. A mesebeli kincsekkel ugyanis jótékonykodni is csak ott lehet. Muszty Bea és Dobay András 1985-ben írta a darabot. Azóta sok idő eltelt, úgyhogy az alkotókkal egyetértésben egy kicsit leporoltuk, felfrissítettük, előnyére változtattuk.


fige
Éppen csak átvette bábszínházi rendező diplomáját, máris élőszínházban dolgozik. Ennyire megközelítette egymást a két színházi világ? Vagy ilyen gyorsan elcsábították?
Ráadásul nem is ez az első élőszínházi munkám. Dunaújvárosban a Pimpáré és Vakvarjúcska című előadásunkat például nagyszínpadon, tánckar közreműködésével hoztuk létre.

Érdekesebb feladat volt, mint bábszínházban rendezni?
Ezt egyáltalán nem mondanám. De mindenképpen izgalmas kihívást jelentett. Az egyetemen a bábszínház és az élőszínház alapjait is megtanultunk, de ami még fontosabb: megtanítottak bennünket absztrakt módon, a hagyományos formáktól ellépve gondolkodni. Már akkor az volt a véleményem, hogy sok hasonlóság van a két színházi világ között.

A kecskeméti előadásban bábszínházi eszközöket alkalmaz?
A bábos elem elenyésző lesz. Most leginkább a színészek, a karakterek mozgatása érdekel. Szeretnék létrehozni valamiféle groteszk mozgásrendszert, amelynek segítségével a Grimm-mesék karakterei elrajzoltakká válnak, és így megközelítik azt, ahogy a gyerekek képzeletében élnek.

 

Forrás: Kecskeméti Katona József Színház

 

süti beállítások módosítása