Rosmersholm - Ibsen-bemutatóra készül a miskolci színház

Január 31-én mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház Ibsen Rosmersholm című drámáját Szőcs Artur rendezésében. A pszichológiát, politikát és misztikumot mesterien vegyítő színműben Ibsen egy ideológiák mentén végzetesen kettészakadt társadalom képét vázolja fel.

 

A miskolci színház ajánlója:

 

Johannes Rosmer (Zayzon Zsolt) egy nagymúltú család utolsó sarja, élete derekán úgy dönt, hogy beszáll az országot lázban tartó közéleti vitákba, és hitet tesz egy szabadabb, felvilágosultabb társadalmi berendezkedés mellett. Arra azonban nincs felkészülve, hogy legjobb barátja, Kroll iskolaigazgató (Gáspár Tibor) lejárató kampányt hirdet ellene, és a harcban felhasználja Rosmer múltjának egyetlen tisztázatlan mozzanatát is: felesége öngyilkosságának körülményeit. A megbolygatott múltból szándékos és akaratlan bűnök sorozata kerül napvilágra, és Rosmer arra kényszerül, hogy őszintén számot vessen tetteivel, lehetőségeivel és érzelmeivel.

Az 1886-ban írt darabban Ibsen könyörtelen következetességgel keresi a választ arra, hogy lehet-e kimondatlanul hagyni a múlt vétkeit, és épülhet-e jövő őszintétlenségre és gyűlöletre.A miskolci társulat Szőcs Artur rendezésében a színmű szürreális rétegeit felerősítve ugyanezekre a kérdésekre keres mai válaszokat.

 

Rosmersholm Zayzon Gaspar foto EderVera

Fotó: Éder Vera


„Nagyon megfogott a darab misztikuma, illetve az, hogy annyi kimondatlanság van benne. Eléggé beleástam magam a szövegbe, és még most sem tudom, hogy a nézőknek mennyit tudok átadni abból, amit belelátok, mert Ibsen ebben a darabban nagyon szűkszavúan adagolja az információt. Rosmer valódi antihős. Szeretném, ha az ő emberi esetlensége, ami miatt minden összeomlik körülötte, egy idő után idegesítővé válna a közönség számára is, hiszen ha egy férfi mellől két nő is kidől, meg tulajdonképpen kihal egy egész család, az elmond valamit arról a jellemről” - mondta Szőcs Artur rendező.

Az előadásban Bohoczki Sára játssza Rebekka Westet, Ibsen egyik legösszetettebb nőalakját, akinek elemzésére Freud is külön tanulmányt szentelt. „Sokat kell keresgélnem magamban. Leülök éjszakánként, és azon gondolkodom, hol van ez a nő bennem? Hogy jutott el idáig? Miért teszi meg ezt vagy azt a lépést? Egy csomó kérdésre még most sem tudom a választ. De izgat, és mindennap rájövök valami újra. Szeretem az agyas darabokat, amelyek megkövetelik az embertől, hogy sokat töprengjen. Már kétszer dolgoztam Szőcs Arturral, és hamar kiderült, hogy abszolút együtt tudunk működni. Értem, amit ő mond, ő pedig érti vagy megfejti, hogy miért csinálom azt, amit csinálok. Ez nagyon szerencsés” - hangsúlyozta Bohoczki Sára.

A Kroll iskolaigazgatót alakító Gáspár Tibor így nyilatkozott az általa megformált szerepről: „Kroll nem egy szabad ember. Természetesen ő ezt magáról nem tudja, mert nem jut el a szabadságról való gondolkodásban odáig, hogy egyáltalán feltegyen magának kérdéseket. Kroll sorsa determinált, hiszen számára a dolgok vagy fehérek vagy feketék. Persze mi, igazi demokraták, tudjuk, hogy a valóság valójában pepita, de Kroll nem. Ezért le kell gyűrje, el kell taposnia ezt a feketének látott férget, Johannes Rosmert. Ezért mindent bedob. Ebben a darabban ez az igazán érdekes: hogy szövődik össze a személyes sors a napi politikai, elvi harcokkal.”

 

Az előadásról képekben:

Fotók: Éder Vera

 

Rosmersholm Bohoczki Molnar foto EderVera

1.

Rosmersholm Bohoczki Gaspar foto EderVera

2.

Rosmersholm Bosze Bohoczki foto EderVera

3.

Rosmersholm Gaspar foto EderVera

4.

Rosmersholm Harsanyi foto EderVera

5.

Rosmersholm Zayzon Bohoczki foto EderVera

6.

 

HENRIK IBSEN
ROSMERSHOLM
Színmű két részben
Fordította: Kúnos László

Johannes Rosmer ZAYZON ZSOLT
Rebekka West BOHOCZKI SÁRA
Kroll, iskolaigazgató GÁSPÁR TIBOR
Ulrik Brendel BŐSZE GYÖRGY
Peder Mortensgård HARSÁNYI ATTILA/GYURISKA JÁNOS
Helsethné, házvezetőnő MOLNÁR ANNA
..... SIMKÓ KATALIN

Díszlettervező BOROS LŐRINC
Jelmeztervező HORÁNYI JÚLIA
Dramaturg ARI-NAGY BARBARA
Ügyelő LICHTENSTEIN PÁL
Súgó FEKETE ZSOLT
Rendezőasszisztens KRISTON SZABOLCS
Rendező SZŐCS ARTUR

Bemutató:

2014. január 31. - 19.00

Miskolci Nemzeti Színház
Kamaraszínház

 

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

 

süti beállítások módosítása