Súlyosan megrongálta a hóvihar a bukaresti zsidó színház épületét

Súlyosan megrongálódott és életveszélyessé vált a bukaresti Zsidó Állami Színház épülete a hétvégi hóvihar és a napok óta tartó havazás következtében.


Az Európa egyik legrégebbi jiddis nyelvű teátrumának otthont adó épület tetőszerkezetének mintegy 30 százalékát tette tönkre az erős szél a hétvégén, így jelenleg egy nyolcvan négyzetméternyi felületen ázik az épület. A víz befolyik a színpadra és a kellékes raktárba is.


Bukarestet heves hóvihar sújtotta szombaton és azóta szinte megállás nélkül havazik. A román fővárosban az időjárás miatt három napja kényszerszünidőn vannak a diákok és a legnagyobb felsőoktatási intézményben, a Bukaresti Egyetemen is felfüggesztették a kurzusokat.

 

bukaresti zsido szinhaz

Fotó: photoexplorers.net


A zsidó színház honlapja szerint a szerda esti előadást elhalasztották és a többi megtartása is bizonytalan, mivel az épület állapota életveszélyessé vált. A színház segélykérő felhívást intézett a 19. századi műemléképület megmentése érdekében.
Maia Morgenstern színésznő, a teátrum igazgatója a román médiának nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy a fenntartó bukaresti polgármesteri hivatal és a román kulturális minisztérium mielőbb megjavíttatja az épületet és megmenti az összeomlástól a kulturális létesítményt.


A színház Bukarest egyik legjelentősebb volt zsidónegyedében található, amelynek nagy részét a kommunizmus ideje alatt lerombolták. A 20. század elején mintegy 300 ezer zsidó élt ott.


Romániában mintegy 138 éves hagyománya van a zsidó színháznak, amelyet Avram Goldfaden író alapított 1867-ben a kelet-romániai Jászvásáron (Iasi). A színház honlapja szerint ez volt a világ első hivatásos zsidó színtársulata. Később Bukarestbe költözött, majd állami színházként 1948-ban alakult meg a mai intézmény és az épület 1955-ben nyerte el jelenlegi kinézetét. A bukaresti színház a varsóival együtt azon utolsó teátrumok közé tartozik Kelet-Európában, ahol jiddis nyelvű előadások is vannak. Romániában - a legutóbbi, 2011-es népszámlálás adatai szerint - mintegy 3300 zsidó él.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása