Szakértők beszélgetnek a Zucco-jelenségről

Február 2-án és 3-án – Ljubljana és Zágráb után – újra láthatò Roberto Zucco a Maladype Bázison.

Szakértők a Maladypénél

Az igaz történeten alapuló drámát az Ivica Buljan által rendezett előadás alapján február 2-án, vasárnap, 21:00 órától az aktív analízis elismert szakértője, C. Molnár Emma pszichoterapeuta elemzi.

Február 3-án, hétfőn, szintén 21:00-tól Császár Noémi, igazságügyi pszichológus szakértő beszél a témával kapcsolatos tapasztalatairól, látens és explicit viselkedésmintákról. A nézők mindkét este közönségtalálkozó keretében tehetik fel kérdéseiket az előadásban résztvevő színészeknek és a szakértőknek.

A speciális program iránti nagy érdeklődés miatt a szervezők azt kérik, részvételi szándékát jelezze maladype@maladype.hu címen!

szakertok zucco

 

A Roberto Zucco-ról:

 

Az igaz történeten alapuló dráma egy valódi idegtépő pszicho-thriller, amelyben a hírhedt sorozatgyilkos, Roberto Zucco sötét kalandjait követjük nyomon; egy olyan fiatalemberét, aki különösebb ok nélkül követett el borzalmas bűnöket. Az olasz származású Roberto Succo azért kerül 18 évesen börtönbe, mert kegyetlenül meggyilkolja a szüleit. Öt évvel később megszökik a börtönből és három országon keresztül állandóan szembeszáll a rendőrséggel. Folyamatosan változtatja a személyazonosságát, így rettenetes tettei – gyilkosságok, betörések, erőszak – mind felderítetlenül maradnak.

 

zoltan

 

Főszerepben Lendváczky Zoltán:

 

(... ) Hogyan tudod egy külföldi rendezővel való közös munkában alkalmazni a Maladypénél tanultakat?


LZ: Most, hogy Ivicával dolgoztunk, az ő szabályrendszere volt irányadó, de mindannyian éltünk a találkozás nyújtotta lehetőséggel, az egymás iránt való kíváncsisággal. Ivica megosztotta velünk a gondolatait, és ez fordítva is így történt. Úgy gondolom, hogy azt, amit egyszer megtanulunk, nem veszítjük el. Amit eddig gyűjtöttem, az már az enyém. Minden egyes munka során az a dolgom, hogy új tapasztalatokkal gazdagítsam a meglévőket, de úgy kell nekivágnom az új kihívásnak, hogy a már megszerzett képességeket is aktívan tudjam hasznosítani.

A Maladype filozófiájának egyik központi fogalma az ún. „emberszínész”. A Roberto Zucco előadásban mennyiben valósul meg ez a fajta színészet?

LZ: Először egy nézőnk fogalmazott úgy, hogy a Maladypében “emberszínészeket látni” – ez nagyon jól esett nekünk. A meghatározást azóta is a sajátunknak érezzük. Balázs Zoli is arra biztat minket, ne feledkezzünk meg arról, hogy a színész is emberként született, csak azután lett színésszé. Én Roberto Zucco-ként is erre törekszem. Zuccoé is emberi történet, csak egy sötétebb oldalát mutatja a világnak és az emberi természetnek. Zucco emberként született, de gyilkossá vált. Mészárlásaira nincsenek szavak, amikor elfogták, mégis ordítva állította magáról, hogy nem gyilkos, sőt, nem is Roberto Succonak hívják. Egyszerűen nem vett tudomást a róla szóló hírekről sem. Gyilkosságai mintha csak arra a pillanatra lettek volna érvényesek… Önmagát normálisnak tartotta, pedig skizofréniával diagnosztizálták. Az egyik közösségi oldalon eredeti felvételeket is találni arról a „showman” Succoról, aki a börtön tetejéről szólt az utca emberéhez, integetett, és folyamatosan gesztikulált – tette mindezt alsónadrágban, tetőcserepeket dobálva a szomszédban parkoló autók tetejére. Ha csak ezt látnánk, és nem tudnánk, hogy egy gyilkosról van szó, azt mondanánk, szimplán bolond. Succo azonban több annál, félelmetes exhibicionizmus, és szabadságérzet sugárzik belőle. Vonzó és taszító egyszerre… Hogy lehetséges ez? Hol rejlik az emberben a gyilkos hajlam? Miért ölünk ok nélkül? Felelősek vagyunk-e a gyilkosainkért? Lehetséges-e, hogy egy gyilkosból hős legyen? Többek között ezeket a nagyon is emberi kérdéseket feszegeti Koltés darabja.

 

Interjúnkhoz folytatást itt talál.

 

süti beállítások módosítása