Bartók Orfeum – Zenés kávéházi este a Bartók Kamaraszínházban

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban szilveszterkor bemutatott Bartók Orfeum című zenés kávéházi estét februárban egy, márciusban további három alkalommal tekinthetik meg a színház aulájában.

 

A Bartók Kamaraszínház ajánlója:


Az idei évadban 60. évfordulóját ünneplő Bartók Kamaraszínház fontos feladatának tartja, hogy a város és a régió életében minél szélesebb körben megjelenjen, és különféle programokkal, eseményekkel, színházi és a színházhoz kapcsolódó rendezvényekkel közelebb kerüljön a város és a környék lakóihoz. Ebben a szellemben került bemutatásra a Bartók Orfeum című zenés kávéházi este, szilveszter éjszaka, a színház „születésnapján”.

 

bartok orfeum

Fotó: bartokszinhaz.hu


Az előadásban a Bartók társulatának négy színésze és egy zongorista arra vállalkoztak, hogy a kabaréirodalom ismert és kevésbé ismert dalaiból – a pesti nóták kifogyhatatlan tárházából - valamint a műfaj legnagyobb szerzőinek tollából vett írásokon keresztül megidézzenek egy korszakot és néhány pillanatra életre keltsék az Orfeumot. Azt a különleges helyet, amelyről Kosztolányi Dezső így ír: "...jó családokban, tiszta lányszobában afféle huncut somolygással szokás beszélni, mint a vágyak netovábbjáról, a bűnök ördögi csiklandásáról, a tilosról, melyet nem szabad megízlelni a halandónak, különben megmérgeződik és elpusztul...Az Orfeum, a polgári morfium!"


Az előadás egy letűnt korszak különös hangulatú lenyomata, melyben a "pesti utcza", a nagyváros fiákeres, cilinderes, körhintás hangulata kel életre. A szövegkönyv korabeli újságcikkekből, riportokból, beszámolókból, a Színházi élet című magazin írásaiból, kritikákból valamint Kosztolányi Dezső a témához kapcsolódó tárcáiból született. A darab az előadás hangulatához illően berendezett és átalakított színház aulájában került bemutatásra. Az előadás márciusban három alkalommal - 16-án, 22-én és 31-én – látható.

Szereplők: Lapis Erika, Polgár Lilla, Farkas Erik, Csadi Zoltán. A zongoránál: Tótin Katalin. Szerkesztő-rendező: Csadi Zoltán.

Forrás: Bartók Kamaraszínház

 

süti beállítások módosítása