Musicalfilmet ünnepel az Oscar-gála - 75 éves az Óz

Az Oscar-díj átadó gálán megemlékeznek az idén 75 éves, klasszikus musicalfilmről, az Óz a csodák csodájáról. A hírt a héten jelentette be az Oscar ceremónia két producere, a köztudottan musical rajongó Craig Zadan és Neil Meron.

Musicalfilmre emlékeznek

 

1939-ban az Óz, a csodák csodája hat kategóriában is esélyes volt az Oscar-díjra, többek közt a legjobb filmnek járó szobrocskára. Végül a legjobb forgatókönyv és a legjobb filmzene kategóriákban diadalmaskodott. 1939-ben egyébként az Amerikai Filmakadémia legjobb filmnek járó díját az Elfújta a szél kapta. Ennek ellenére a 2014-es Oscar-gála szervezői úgy döntöttek, hogy az Óz érdemes arra, hogy 75 éves jubileumán a legrangosabb filmes díjkiosztón is megemlékezzenek róla.

 

óz2 

„Nagy örömünkre szolgál, hogy az idei Oscar-gálán megünnepelhetjük minden idők egyik legkedveltebb filmjének születésnapját” – nyilatkozták az esemény producerei, Craig Zadan és Neil Meron.

 

L. Frank Baum meseregényének filmváltozata hozta meg a Dorothyt alakító, 17 éves Judy Garland számára a hírnevet. Partnerei a musical-filmben Ray Bolger, Bert Larh és Jack Haley, vagyis a Madárijesztő, a Gyáva Oroszlán és a Bádogember voltak. A történetből több rendezőváltás után végül Victor Fleming készített filmet.

 

Az Óz a csodák csodája jubileum ünneplése egyébként már tavaly elkezdődött: 2013 őszén a 75 éves évforduló alkalmából 3D IMAX-ben felújították a produkciót, illetve átdolgozva újra kiadták Aljean Harmetz The Making of the Wizard of Oz című könyvét, amely a film születését meséli el, a körülményes szereplőválogatástól, a jelmez- és sminkmódosításokon át a rendezőváltásokig.

 

 

A filmdal, ami Oscart hozott

 

Az Óz, a csodák csodája egyik emblematikus dala, az Over the rainbow majdnem kimaradt a filmből, mivel az utómunkák során kivágták volna a jelenetet, amelyben Judy Garland elénekli. Az MGM stúdió ugyanis úgy gondolta, hogy a Kansasban, vagyis Dorothy otthonában játszódó részeket túlságosan megnyújtaná, illetve hogy a dal nem illik egy gyereklányhoz; az MGM stúdióvezetője emellett túl szomorúnak találta a dalt, és úgy vélte lelassítaná a film tempóját is.

 

A filmstúdió több vezetője is megalázónak érezte, hogy a 17 éves Garlandnak egy tanyán kell előadnia. A film producre, Mervyn LeRoy és a társproducer Arthur Freed viszont ragaszkodtak a dalhoz. LeRoy még azzal is fenyegetőzött, hogy ha kivágják az Over the rainbow-t, ő kiszáll a produkcióból. A jelenet egyébként állítólag olyan jól sikerült, hogy Judy Garland a szomorú dalszöveg miatt végig zokogta a felvételt és vele zokogott az egész stáb.

 

over

 

Mervyn LeRoy producer makacssága megérte: az Over the rainbow végül Oscar-díjat hozott a filmnek, és a dal két alkotójának, Harold Arlen zeneszerzőnek és  E.Y. "Yip" Harburg szövegírónak.

 

Az Oscar-gála idén március 2-án lesz Los Angelesben, a Dolby Teatherben

 

Forrás:oscars.org, oz.wikia.com

 

süti beállítások módosítása