Kikerülhet az államfő által kifogásolt rész az MMA-törvény módosításából

Kikerülhet az államfő által kifogásolt rendelkezés a Magyar Művészeti Akadémiáról (MMA) szóló törvény módosításából azzal a javaslattal, amelyet az emberierőforrás-miniszter pénteken nyújtott be a parlamentnek. Áder János még decemberben küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a Nemzet Művésze díjat létrehozó törvénymódosítást.

A köztársasági elnök indoklása szerint a december 9-én elfogadott módosításban szereplő rendelkezés, miszerint kivételes méltánylást érdemlő esetben a díj bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítélt művésznek is adományozható - függetlenül attól, hogy mentesült-e az elítéléshez fűződő jogkövetkezmények alól -, nem felel meg annak a társadalmi elvárásnak, hogy egy ilyen rangos elismerést kizárólag olyanok kapjanak meg, akik a maguk művészeti területén nyújtott kimagasló teljesítményen túl törvénytisztelő állampolgárként is méltók a címre.

 

Áder János megfontolandónak tartotta a szabályozás megváltoztatását arra való tekintettel is, hogy más hasonló, életjáradékkal járó elismerések tekintetében a bűncselekmények elkövetése az érdemtelenség megállapításával és a járadék folyósításának felfüggesztésével jár.

 

mma


Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a parlament honlapján pénteken közzétett, zárószavazás előtti módosító javaslatában a kifogásolt bekezdés elhagyására tesz javaslatot.


Az Országgyűlés tavaly Balog Zoltán javaslatára 272 igen szavazattal, 50 nem ellenében fogadta el az MMA-ról szóló 2011-es törvény módosítását, amelynek alapján a Nemzet Művésze díjat előzőleg Kossuth-díjjal kitüntetett művészek kaphatják meg, feltéve, hogy elmúltak 65 évesek (a tánc- és a cirkuszművészek 50 évesek).


A mindenkori minimumnyugdíj huszonháromszorosának megfelelő havi életjáradékkal járó címet egyidejűleg legfeljebb hetven, az irodalom, a színház-, a zene-, a képző-, a film-, az építő-, a tánc-, az ipar-, a fotó-, a nép- vagy a cirkuszművészet területén jelentős értéket létrehozó alkotó viselheti. A díj posztumusz nem adományozható, érdemtelenség miatt visszavonható.


A díjat a jogszabály értelmében az MMA elnöke adományozza, odaítéléséről tizenegy Kossuth-díjas művészből álló bizottság dönt. A bizottság tagjait az MMA elnöke és a kultúráért felelős miniszter kéri fel legfeljebb három évre. A bizottság elnöke az MMA elnöke, feltéve, hogy Kossuth-díjas.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása