Mirandolina - Jótékonysági előadás a Harag György Társulat bemutatója

Jótékonysági előadást tart a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. A Mirandolina című előadást február 8-án, szombaton, 19 órától a szatmárnémeti Szakszervezetek Művelődési Házának nagytermében láthatja a közönség.

Jótékonyság a bemutatón:

 

Az előadás egyben az aktuális nagyszínpadi bemutató, mely bérletszünetben, jótékonysági előadásként kerül színre.

 

Korábban még sohasem volt példa rá a színházban, hogy egy bemutató teljes bevételét jótékonysági célokra fordítsák. Carlo Goldoni olasz szerző Mirandolina című komédiáját Csiki Zsolt állítja színpadra, aki nem ismeretlen a szatmári közönség számára: a tavalyi évadban ő rendezte meg a Mikó Csaba Boldogságia című darabjából készült ifjúsági előadást, illetve a színház idei első stúdióelőadását, Schwajda György Himnuszát is ő vitte színre.


A Harag György Társulat az előadás teljes bevételét a szatmárnémeti székhelyű Hans Lindner Alapítvány által működtetett nyári tábor számára ajánlja fel. A szervezet az utóbbi években minden nyáron családi tábort szervez az általuk támogatott daganatos, Down-szindrómás és autista gyerekek számára. A táborok lényege, hogy a beteg gyerekek családjuk és orvosok, ápolók, szociális munkások felügyelete mellett, egy magyarországi üdülőhelyen kapcsolódhatnak ki. A gyerekek számára kitalált, gyógyító jellegű terápiás játékok mellett a családtagoknak mentálhigiénés tanácsadó foglalkozásokat szerveznek, amelyeken szakemberek segítik felkészíteni a beteg gyerekek hozzátartozóit a mindennapi problémák kezelésére. A táborban a gyerekek nem egyszerűen csak jól érzik magukat, hanem a komplex foglalkozások hatására az életminőségük is javulhat.

 

A társulat a jótékonysági előadás megszervezése mellett a nyári gyerektábor lebonyolításában is részt vállal, így a tervek szerint a bábtagozat egyik előadást a helyszínen fogja majd bemutatni a tábor résztvevőinek.

 

mirandolina


Ajánló a Mirandolina c. előadás elé:


Carlo Goldoni kortársai között műfajújítónak számított azon alapelvvel, miszerint a jellem a komédia valódi forrása. Darabjaiban fokozatosan eltűnnek a commedia dell’artét jellemző maszkok, a szerepalkotásban a színész egyénisége, a karakterré válás kerül előtérbe. Egyik legfontosabb jellemkomédiáját, a Mirandolinát 1753-ban írta meg.

A történet egy firenzei fogadóban játszódik, ahol megszállott versengés folyik a fogadóskisasszony kegyeiért. Mirandolina árván maradt lány, egyedül irányítja a fogadót, ám a talpon maradáshoz szükséges a már-már túlzott női fortély is. Finom modorának, nemes viselkedésének és szépségének velejárója, hogy a helységben vendégeskedő férfiak egytől egyig Mirandolina bűvkörébe kerülnek.

Egy napon megérkezik a lovag, aki látszólag a világ egyetlen nőjéről sem óhajt tudomást venni. Azonban Mirandolina fondorlatossága fokozatosan kibillenti az új vendéget nőgyűlölő szerepéből. Hősködés, indulat, hiúság és féltékenység borzolja a kedélyeket a fogadóban, ám a kisasszony csak azzal nem számol, hogy e szeszélyes és tüzes játszmában ő is megégetheti magát.

 

 

süti beállítások módosítása