'Azt táncolta, amihez kedve volt' - Meghalt Jean Babilée balett-táncos

Néhány nappal kilencvenegyedik születésnapja előtt meghalt Jean Babilée francia balett-táncos és koreográfus, generációjának egyik legnagyobbja.

 

A művészt özvegye tájékoztatása szerint csütörtökön érte a halál Párizsban.

 

Jean Babilee1

 

Jean Babilée - eredeti nevén Jean Gutman - 1923. február 3-án született a francia fővárosban. A Párizsi Opera balettintézetében tanult, Gustave Ricaux és az orosz születésű francia pedagógus, Boris Kniaseff voltak a mesterei. Pályafutását 1940-ben a Cannes-i Balettnél kezdte, 1945 és 1949 között a Roland Petit által alapított Champs-Elysées Balettnél táncolt.

 

Babilée öntörvényű személyiség volt, aki özvegye, Apolline-Marion szerint csak azt táncolta el, amihez kedve volt. Mégis generációjának egyik legtehetségesebb előadója lett, akit az őrült táncosként emlegettek. Technikája tökéletes, stílusa precíz, jelenléte a színpadon intenzív volt.

 

Jean Babilee2

 

1947-től 1953-ig a Párizsi Operában is táncolt, majd megalapította saját társulatát. 1972-ben a Rajna Nemzeti Opera (Opéra national du Rhin) balett-társulatának művészeti igazgatója lett, egy év után azonban távozott tisztségéből. 1979-től hat éven át Maurice Béjart Life című koreográfiájában aratott nagy sikert. 1983-ban, 60 évesen még Roland Petit A fiatalember és a halál című darabjában is szerepelt Párizsban, majd a rá következő évben Marseille-ben is.

 

Életéről Le Mystere Babilée (A Babilée-rejtély) címmel 2000-ben dokumentumfilm készült Patrick Bensard rendezésében.

 

Jean Babilee3

 

A művész a francia Becsületrend lovagja, a Művészetek és Irodalom Rendjének parancsnoka és a Nemzeti Érdemrend tisztje volt.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása