Rekordot döntött a londoni színházak látogatottsága

Az 52 nagy belvárosi színházba 14,58 millióan váltottak jegyet 2013-ban, 4 százalékkal  - 600 ezer fővel - többen, mint az előző évben, s ezzel megdőlt a korábbi, 2009-es rekord - közölte szerdán a Londoni Színházi Társaság (SoLT).

Ennél is nagyobb mértékben, 11 százalékkal emelkedett a jegyeladásokból származó bevétel, amely elérte az 585 millió fontot (218 milliárd forint), noha az előző évinél kevesebb előadást tartottak. Ezzel a tizedik egymást követő évben nőtt a londoni színházak jegybevétele. 

 

charlie
Karcsi és a csokoládégyár - Theatre Royal Drury Lane
(Fotó: Helen Maybanks)
 

Mark Rubinstein, a félszáz vezető közép-londoni színházat tömörítő társaság elnöke szerint az adatok arról tanúskodnak, hogy a londoni színház "magas színvonalú, eleven és tartósan népszerű".


A nézőket főleg az olyan sikermusicalek vonzották, mint a Karcsi és a csokoládégyár vagy a The Book of Mormon (A mormon könyve) című vallási szatíra.

 

mormon

A mormon könyve - Prince of Wales Theatre

 

Roald Dahl gyermekkönyvén alapuló Karcsi és a csokoládégyár kétszer is megdöntötte a heti bevételi rekordot, és csak decemberben több mint egymillió font (374 millió forint) bevételt hozott.

 

mormon2

A mormon könyve - Prince of Wales Theatre

 

A sikeres prózai darabok közül kiemelkedett a Carlo Goldoni művén alapuló Két úr szolgájaAz audiencia Helen Mirrennel mint II. Erzsébettel a főszerepben és Lucy Kirkwood politikai drámája, a Chimerica (Kimerika - Kína és Amerika nevéből képzett szó).

 

chimerica

Chimerica - Almeida Theatre

(Fotó: Johan Persson)

 

A közönségcsalogató idei bemutatók egyikének ígérkezik Noël Coward darabja, a Vidám kísértet, amelyben négy évtized múltán tér vissza a londoni West Endre Angela Lansbury Oscar-díjas színésznő.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása