Szép napok - Beckett utolsó drámája a Katonában

Január 24-én mutatták be Beckett utolsó, nagyobb színpadi művét a Katona József Színház Sufnijában. A Szép napokat Székely Kriszta egyetemi hallgató rendezte, Szirtes Ági és Bezerédi Zoltán szereplésével.

Ajánló az előadás elé:

 

"Az élet betegség, melyből tizenhat óránként folyton kigyógyít minket az álom. Tüneti kezelés; a valódi gyógyszer a halál" – mondja Samuel Beckett.


A Szép napok szereplői is ettől a betegségtől szenvednek: Winnie az életről fecseg, jelentéktelen és jelentős dolgokról. Közben egyre mélyebbre süllyed a tengerpart homokjába. Willie-hez beszél, aki már rég nem hallja. Menniük kéne, mégis maradnak. Két szerelmes, akik talán már nem is emlékeznek egymásra.

Beckett utolsó nagyobb lélegzetű színpadi művét vígjátéknak szánta, amely a mindennapok monotonitásán keresztül szól életről, elmúlásról és emlékezetről. Egyik szép nap jön a másik után, és mire észrevesszük, már mozdulni sem tudunk. Először csak derékig, majd nyakig süllyedtünk a homokba.

 

Bezerédi Zoltán így nyilatkozott a darabról. - Itt meghallgathatja!

 

szépnapok8

 

Kritikus szemmel az előadásról:

 

"Bezerédi Zoltán, akit az előadás nagy részében eltakar a maga buckája, eltompult élőhalott, aki még őrzi kispolgári beidegződéseit: újságot olvas - mindig ugyanazt a régi példányt, amelyből ugyanazokat a mondatokat emeli ki -, szalmakalapot biggyeszt a sivatagi hőség ellen, s rég megunt, elidegenedett élettársának, ha már nagyon muszáj, legföljebb egyszavas válaszokat vagy hangutánzó morgásokat vet oda. Él-e egyáltalán, vagy csak a tragikusan magányos Winnie társkereső képzeletének kivetítődése - nem tudni (...) Beckett Winnie-je nem egyszerű öregasszony, hanem emblematikus teremtmény: a kezdettől minden emberben meglévő vonásoknak az életkor előrehaladtával egyre markánsabb megnyilvánulásait sűríti a monoton idő egy kiemelt pillanatába. A cím néven nevezi a lényeget: az öncsalást, amelybe a végsőkig kapaszkodunk. Winnie boldognak akar látni minden újabb, borzalmas, a halált közelebb hozó napot, élettársán kívül tárgyakba és azok manipulálásába menekül, emlékfoszlányokon kérődzik, öngyilkossággal kacérkodik, szépészeti rítusokat celebrál (...) Szirtes Ági látni, vagy inkább sejteni engedi az egykor volt szép és ép, mozgékony asszonyt, de minden nevetése mögött sírás, minden hirtelen kitörő keserűsége mögött kényszeres derű bujkál. Fecsegéssel próbálja elütni a tudást, és a tudás lengi körül egész valóját." (Szántó Judit, színház.net)

 

"Szirtes Ági varázsol. Egy hosszú felvonáson keresztül derékig, majd szünet nélkül újabb etapban nyakig "homokba ásva" monologizál a színpadon. Samuel Beckett utolsó nagyobb lélegzetű színműve gigantikus feladat színésznőnek, nézőnek egyaránt. A semmi, ami nem történik, magába szívja, elnyeli az életet, mint Winnie-t a hűvös és biztonságos homok, amelybe először jószántából ásta bele magát. Egy meg nem határozható tengerparton játszódik az abszurd darab, rekkenő nyáridőben, reggeltől estig ismétlődik végtelen idők óta egy végtelenített cselekvéssor. Egy ötvenéves nő beszél magáról, ápolgatja külsejét, figyeli érzéseit. Közben férje, Willie egy szomszédos homokdűne tövében alszik, újságot olvas, és csak nagy ritkán vet oda egy-egy szót élete asszonyának. Bezerédi Zoltán többnyire rejtőzködő, néma színpadi jelenléte folyamatos feszültséget kelt." (HVG)

 

"Beckettről tudjuk, hogy abszurd. Félünk is ettől az abszurdtól, mert érzelmileg nehéz általában bármit is kezdenünk vele. Mert ez az abszurd távolságtartásra késztet. Ám Székely Kriszta rendező Beckett utolsó, vígjátéknak szánt Szép napok előadását (Happy Days), ezt a becketti abszurdot az emberszeretettől mélyen átszőtt textilként teregeti ki nekünk ebben a két felvonásban. Ezt a becketti, Winnie-Willie páros abszurdot, a maga abszurdságában teljesen közénk ássa be a homokba." (Csatádi Gábor, prae.hu)

 

Az előadásról képekben:

 

szépnapok1

1. Fotó: Székely Péter
 

szépnapok2

2.

 

szépnapok3

3.

 

szépnapok4

4.

 

szépnapok5

5.

 

szépnapok6

6.

 

szépnapok7

7.

 

szépnapok9

8.

Fotó: Székely Péter

 

 

Samuel Beckett: Szép napok

Fordította: Dragomán György
 
Szereplők: Szirtes Ági, Bezerédi Zoltán

Díszlet: Kovács Nóra Patrícia
Jelmez: Szlávik Juli
Dramaturg: Szabó-Székely Ármin
Asszisztens-súgó: Budavári Réka

Rendező: Székely Kriszta e.h.
 
Előadások:
február 2., 5., 24., március 3., 20., 26. 19:15
Katona József Színház - Sufni
 

süti beállítások módosítása