Űrbe! - Székelyhidi Zsolt drámájának ősbemutatója a MüSziben

Február 16-án mutatják be a MüSziben (Művelődési Szint) Székelyhidi Zsolt Űrbe! című drámáját, Bársony Júlia rendezésében.

űrbeplakat

 

Az alkotók ajánlója az előadás elé:

Az Űrbe! című könyv felfogható modernkori magyar drámaként, amiben a főszereplő (költő) az őt körülvevő, sokszor mostoha, ám mégis szerethető életből elvágyik. Ez a kiszakadás egyszerre történik meg testi, szellemi és érzelmi síkon is. A darab hármas tagolása három különböző megszólalást indukál, amihez a színpadi átdolgozásban három szereplő társul. A nő az érzelmi, az egyik férfi a testi, míg a másik a filozofikus sík megtestesítője.
A három szereplő mintha időtlen idők óta ismerné egymást, egyenrangúak, beszédük sallangoktól és érzelmektől mentes, párbeszédeik valójában monológok, melyek erősítik az elidegenedés és a technokrácia által generált, introvertált létérzésünket.

Az Űrbe! szövegei a magyar avantgárd hagyományaiból kiindulva (többek közt Papp Tibor, Ladik Katalin, Szkárosi Endre) könnyed, filozofikus nyelven íródtak, helyenként vicces, máshol komor, ám semmiképp pesszimista mondanivalóval.

A Székelyhidi szövegeire épülő előadás a számítógépek, internet, virtualitás világába született, benne otthonosan mozgó fiatal generációk énképét kívánja szembesíteni a tradicionális, örökérvényű értékrenddel, a hagyományos kommunikációt a virtuálissal.

 

űrbe


Székelyhidi Zsolt:

 
Űrbe!
 
Szereplők: Bársony Júlia, Berka Attila, Gergics István
 
Író: Székelyhidi Zsolt
Átirat: Székelyhidi Zsolt és Berka Attila
Vizuál: Herczeg Tamás Bios
Hang: Tesfay Áron
Zene, effektek: soundZcapa
Díszlet: Bársony Júlia és Herczeg Tamás Bios
Rendezőasszisztens: Birtalan Krisztina
 
Rendező: Bársony Júlia

Támogatók: Harmadik Hang Háza, SPN Krú, Spanyolnátha Művészeti Folyóirat, Művelődési Szint, Nemzeti Kulturális Alap, Tilos Rádió, Miskolci Galéria
Köszönet: Retkes Máté, Mindák Gergely, Khíra, Kovács Andrea, Pápai István, Tillmann J.A., Kovács Andrea, Vass Nóra, Müszi teljes stábja
 

Előadások: február 16, 17, március 2, 3, 4 19 óra

Belépő: szoc: 1000 Ft, teljes 1500Ft, támogatói 2500 Ft

 

süti beállítások módosítása