Hungari - Kárpáti Péter és a HOPPart koncertszínháza a Trafóban

Koncertszínházi bemutatót tart a HOPPart Társulat a Trafóban, Kárpáti Péter rendezésében.

"Én otthon allergiás voltam, itt eszméletlenül tiszta a levegő, nagyon jó érzés reggel a friss levegőt belélegezni, talán ez fog a legjobban hiányozni, hogy nem fulladok meg. Szinte mindig fúj a szél, sokszor esik az eső, van, amikor fúj a szél, süt a nap, és valahonnan esik az eső, mert ide fújja a szél. Imádom...

Az epernek semmi íze, a málna még csak-csak. Itt szerintem senki sem főz, csak a kész kaja megy. Egy hat darabos csirkemellfilé 10 euró, két doboz eper 5 euró, ez mondjuk jó. 

Viszont nagyon hiányolom a baracklekváros fánkot vagy a virslis kiflit, a túrós batyut".

 

hungari

 

Ajánló az előadás elé:

 

Kilencen élnek egy lakásban. De ez olyan lakás, aminek egyik sarkában nyár van, a másikban tél, a harmadikban hajnal, a negyedikben alkonyat. A lakók úgy beszélnek egymással, mintha valóban beszélnének. Úgy esznek, alszanak, porszívóznak egymás mellett, mintha együtt élnének - úgy nézik, mintha látnák egymást.

Magyarok. Az egyik Dublinban, a másik Tokióban, harmadik Genfben, Norvégiában, Amszterdamban, Mexikóban, Kőbányán. Valójában csetelnek egymással, blogolnak, kommentelnek, de a technikát kivágtuk a képről. A globális, elektronikus hazát, Hungarit, a zene helyettesíti. De nemcsak azt. Zene helyettesíti a színeket, a szagokat is, a közelséget, a mozdulatokat, az életet. Koncertszínház.

 

hungariplakat

 

Interjúrészlet Kárpáti Péterrel:


hvg.hu: A kivándorlás témáját feldolgozó Hungari című darab chatek, blogok és beszélgetések törmelékéből áll össze. Mennyire ragadható meg ez az összetett jelenség ezekből a digitális foszlányokból?

Kárpáti Péter: Nem dokumentumjátékot csinálunk, mégis arra törekedtem, hogy minden mondatnak legyen valóságalapja, és minden szó hordozza a valóság súlyát. Ehhez több országból gyűjtöttem anyagot Tokiótól kezdve Amszterdamon és Írországon át Magyarországig.

Elsősorban nem az foglalkoztatott, hogy el kéne-e menni, vagy hogy az jó-e, hanem hogy az ember mitől lesz idegen a saját bőrében, és abban a környezetben, amiben létezik. Sok ember esetében azt érzem, hogy kimegy külföldre, és ott kevésbé érzi magát idegennek, mint itthon. Néha elmegyek a város olyan pontjaira, ahol rég jártam, és azt látom, hogy minden furcsa. Teljesen máshogy néznek ki a házak, máshogy viselkednek az emberek. Amikor télen leteszem a biciklit, és átszállok a BKV-ra, évről évre jön a hatalmas rácsodálkozás: mi történt ezzel a várossal?

A Moszkva tértől a Corvin-negyedig nem lehet úgy eljutni, hogy ne lássunk magukban beszélő vagy rángatózó embereket, mérhetetlen mennyiségű szerencsétlent és nincstelent, tébolyultakat. Évről évre ijesztően növekszik a számuk, és ez is idegenséget kelt.

A kivándorlás kérdése erőteljesen jelen van a közbeszédben. A politikát ki lehet hagyni a darabból?

K. P.: Kérdéseket teszünk fel, és nem törekszünk arra, hogy legyen egy határozott politikai véleményünk, ezzel együtt tény, hogy a politikát egy pillanatra sem lehet kihagyni. A mi megközelítésünk nagyon indulatos, elsősorban a közérzetről szól, de nincs semmi köze a pártpolitikához.

Annak, hogy miért ilyen a közérzetünk, vagy miért van évről évre több tébolyult ember az utcán, kirajzolódik a háttere is?

Ez egy előadás, és nem egy szociológiai tanulmány, ezért nem tárjuk fel az okokat, de az biztos, hogy a szereplők idegesebbek, indulatosabbak és furcsábbak, mintha egy otthonos világban lennének. Másképp kommunikálnak, és nagyon végletesek, jó és rossz irányban egyaránt. Érzéki módon közelítjük meg a kérdést, nem a közélet felől. Folytatást itt talál.

 

 hungarip

 

HOPPart Társulat: Hungari

Bemutató: 2014. február 3.

zeneszerző: Kákonyi Árpád
dramaturg: Sebők Bori
zenei vezető: Kákonyi Árpád
munkatárs: Lőrincz Zsuzsa
munkatárs: Varga Zsófia, Antal Klaudia
mozgás: Vadas Zsófia Tamara
szöveg: Kárpáti Péter
produkciós vezető: Várkonyi Tímea
tér: Takács Lilla

RENDEZŐ: KÁRPÁTI PÉTER

ELŐADÓK: Herczeg Tamás, Kiss Diána Magdolna, Szilágyi Katalin, Keresztény Tamás, Szabó Zola, Gecse Noémi, Lábodi Ádám, Stork Natasa, Lőrincz Zsuzsa

ELŐADÁS IDŐPONTOK

(A bemutatóra a jegyek elfogytak.)

február 3. - 21:00
február 4. - 20:00
február 25. - 20:00

 

 

 

süti beállítások módosítása