Lemondta részvételét a Nemzeti fesztiválján a Szlovák Nemzeti Színház

Elutasította a Szlovák Nemzeti Színház (SND) Vidnyánszky Attila meghívását, azaz a pozsonyi teátrum nem vesz részt a budapesti Nemzeti Színház által márciusban rendezendő színházi fesztiválon - számolt be az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű napilap hétfőn.


A pozsonyi lap szerint a meghívásra az SND elutasító választ adott, "és az okok nem egyeztetési vagy agyagi jellegűek, hanem politikaiak" voltak.

 

Roman Polák, a Szlovák Nemzeti Színház igazgatója döntésüket a "magyar színházi élet helyzetével" indokolta, ám annak részleteit nem kívánta kifejteni. "Alaposan mérlegelve a jelenlegi magyar színházi élet helyzetét, úgy döntöttünk, nem fogadjuk el a meghívást" - szögezte le Polák, aki döntésükről levélben tájékoztatta Vidnyánszky Attilát, a budapesti Nemzeti Színház igazgatóját. A szlovák teátrum a márciusi fesztiválon Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényének színpadi adaptációjával vendégszerepelt volna.

 

mitem

 

Vidnyánszky Attila a pozsonyi lapnak nyilatkozva azt mondta: értetlenül áll a döntés előtt, hiszen egy Márai-darab "kapóra jött volna" a fesztiválprogramban, és éppen a két ország közös kulturális örökségét lett volna hivatott prezentálni, s azt a magyar fél rangjához méltóan kívánta kezelni, azaz kiemelt figyelmet akart fordítani a szlovákul játszott Márai-darab reklámozására.


Az SND igazgatója a döntésükről tájékoztató levélben egyidejűleg meghívta Vidnyánszky Attilát egy nyáron Pozsonyban, az Eurocontext.sk című nemzetközi színházi fesztivál kísérőprogramjaként megrendezésre kerülő szakmai szemináriumra. Ennek a szemináriumnak a V4-es országok színházai közötti kapcsolat a témája.


A márciusban Budapesten megrendezésre kerülő nemzetközi színházi fesztiválra 12 országból érkeznek társulatok. A fesztivál díszvendége Oroszország, a fellépők között egyebek mellett az iraki, a lett, a bolgár, a grúz, a szerb és a norvég nemzeti színház is képviselteti magát. A meghívást kapott teátrumok közül a pozsonyi a második amely jelezte távolmaradását. A bécsi Burgtheater tavaly szeptemberben utasította vissza a meghívást.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása