A jégen nyílt meg Umeában az európai kulturális évad

A befagyott folyó jegét látványosan lángba borította a tűzijáték, amellyel az észak-svédországi Umeában ünnepélyesen megnyílt a hét végén a 2014-es Európa Kulturális Fővárosa évad.

Az Égő hó című szombati nyitóünnepen a tűzijátékot fények, zene, videofelvételek vetítése követte, amelyet számi (lapp) dalok és táncok kísértek, majd Viktória svéd trónörökösnő hivatalosan is megnyitotta a 2014-es rendezvénysorozatot. A rendezők becslése szerint mintegy 55 ezren voltak kíváncsiak a befagyott Umeälven folyón rendezett parádéra.

 

capital


A sérülése miatt mankóra támaszkodó koronahercegnő férjével, Dániel herceggel vasárnap délután a 116 ezer lakosú város utcáin szánkóztatta kislányukat, Estelle trónörököst.


Umea város és Svédország kulturális intézményei és rengeteg művésze négy éven át dolgozott azért, hogy az ünnepi év több mint 300 rendezvénye létrejöjjön - mondta a megnyitón Lena Adelsohn Liljeroth svéd kulturális miniszter.


A rendezők szerint a háromnapos nyitóünnepély csak ízelítőt nyújtott a - többek közt - dzsesszkoncertekből, kiállításokból, tánc- és irodalmi előadásokból álló rendezvénysorozatból. Az évad egyik csúcspontjának Richard Strauss Elektra című operájának szabadtéri előadása ígérkezik, és kiemelkedő esemény lesz a cirkusz- és az éjszakai tangófesztivál is.

 

capital2

 

Sok előadás állítja középpontjába a számi nép kultúráját. A városháza hófödte épülete előtt a hétvégi rendezvény idejére számi sátrakat állítottak föl, amelyekbe belépve a látogatók belepillanthattak, hogy zajlik az élet az örök hó vidékén.


Az év során nyolc kiállítást is rendeznek lapp művészek alkotásaiból, melyeken keresztül megismerhető a kis nép élete és hétköznapjai. A becslések szerint a 70 ezer számiból mintegy 20 ezren élnek Svédországban.


Az Európa Kulturális Fővárosa címen idén a Stockholmtól körülbelül 600 kilométerre északra fekvő Umea és Riga osztozik. A lett főváros már január 17-én megnyitotta rendezvénysorozatát.

 

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása