Csak az kaphat Kossuth-díjat, aki elfogadja?

A Jászai Mari- vagy Kossuth-díjra jelölt művészeknek idén már nyilatkozniuk kell, hogy hajlandóak-e átvenni a díjat, ha úgy alakul, hogy ők nyerik azt, írja a Blikk. A minisztérium közlése szerint azonban erről már 2008 óta szükséges nyilatkoznia minden felterjesztettnek.

 

Többször is előfordult már, hogy a díjátadáson azért nem vette át a díjat a kitüntetett, hogy ezzel tiltakozzon az aktuális politikai hatalom ellen. Az egyik legemlékezetesebb eset Blaskó Péteré, aki 2008-ban Gyurcsány Ferenctől utasította vissza a díjat, amit csak 2011-ben fogadott el. Gyurcsány Ferencnek írt nyílt levelében anno így fogalmazott: "Miniszterelnök Úr! Nem óhajtok Önnel kezet fogni! Ha megtenném, nem simogathatnám meg soha többé a gyermekeim arcát, a feleségem kezét." 

„Ez eddig nem volt. Most előre kell arról nyilatkozni, hogy hajlandó-e az ember átvenni, és ha ezt ikszelte be, akkor kötelessége is. Valószínű, aki a nemet jelöli meg, az esélyét is elveszti, hogy nyerjen. De ennek nem erről kellene szólnia, hanem a művészetről" − idézte a Blikk  hírében az egyik jelöltet.

 

dij

 

A cikkre reagálva az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: az állami kitüntetések adományozásának rendjét szabályozó kormányrendelet 2008-ban született, így már 6 éve szükséges nyilatkoznia minden felterjesztettnek arról, hogy a kitüntetetést átveszi-e, vagy sem.


Az Emmi szerint a Blikk cikke "hamisan sugallja azt, hogy ezt a változtatást a jelenlegi kormány vezette volna be". "Az állami kitüntetések adományozásának rendjét szabályozó 2008-as kormányrendelet vonatkozik a Kossuth-díjra is" - olvasható a dokumentumban, amely emlékeztet: az állami díjakkal kapcsolatos koordinációt a Miniszterelnökség végzi.

 

A kommuniké felidézi, hogy a nyilatkozatok az egyes díjak esetében eltérőek voltak. "A jelenleg hatályos, 2012-ben elfogadott jogszabály csupán a megnyilatkoztatás módján változtatott, annak érdekében, hogy arra egységes formában kerülhessen sor. Ez utóbbi vonatkozik a Jászai Mari-díjra is" - közölte az Emmi.

 

Forrás: Színház.hu, Blikk, MTI

 

süti beállítások módosítása