Sok új szereplővel érkezik Szegedre az Operettszínház két darabja

A Szegedi Szabadtéri Játékokra összeállított, egyedi fesztivál-szereposztással viszi színre a nyáron A Csárdáskirálynőt és az Elfújta a szél című musicalt az Operettszínház. Kedden mindkét produkció szereplőit bemutatták, Harangozó Gyula, a szabadtéri művészeti igazgatója, Kerényi Miklós Gábor, az Operettszínház főigazgatója és Somogyi Szilárd rendező további információkat is elárultak a nyári előadásokról.

Fesztivál-szereposztással lesz látható A Csárdáskirálynő

 

"A Budapesti Operettszínház két produkciója, A Csárdáskirálynő és az Elfújta a szél is helyet kap idén nyáron a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorában, hiszen több évtizedes, szoros és gyümölcsöző együttműködésben áll a két intézmény" – mondta Harangozó Gyula. Színházi legenda, hogy ha egy teátrum elsöprő sikert akar, akkor A Csárdáskirálynőt veszi elő” – tette hozzá a művészeti igazgató, aki kiemelte, bár a fesztivál menedzsmentje elsősorban a közönség kedvében szeretne járni, emellett az  előadásnak aktualitása is van, mivel a történet az első világháború idején játszódik, aminek idén van a 100 éves évfordulója.

 

Kálmán Imre operettjét közel tíz év után láthatja újra a közönség a Szegedi Szabadtéri Játékokon KERO® rendezésében. „Egészen egyedi lesz a szereposztás, amellyel ezt a produkciót kőszínházban nem lehet látni” – tette hozzá Harangozó Gyula.

 

20140204 OPERETT Szegedi sajttaj 16 resize

 

A Budapesti Operettszínház főigazgatója és egyben a 2002-ben bemutatott, és azóta külföldön is nagy sikerrel játszott A Csárdáskirálynő rendezője, Kerényi Miklós Gábor elárulta, ismét vérbeli operettet, izgalmas, színes, produkciót láthatnak majd a nézők a Dóm téren. A berlini vendégelőadáshoz hasonlóan, Szegeden is hatalmas kétfejű sas adja az előadás díszletének hátterét, ebben jelenik meg a történetbeli Orfeum, a hercegi palota és a szálloda enteriőrje is. A alkotók a díszlettel is az első világháború évfordulójára utalnak.

 

20140204 OPERETT Szegedi sajttaj 33 resize

„A klasszikus daraboknál időről-időre vissza kell térni az eredeti változathoz, hogy megtaláljuk benne azt a szálat, ami ma is aktuális – ezt tettük mi is A Csárdáskirálynővel. Van egy első világháborús katona a darabban, aki föl-föl tűnik a színen – a szereplőt jelenlététől az operett eredeti hangulata nem vész el, a figura éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy ez az operett sok mindent hordoz abból a feszültségből, hangulatból, ami arra az időszakra volt jellemző, ami az akkori embert izgatta” – árulta el a Kerényi Miklós Gábor.

 

 

20140204 OPERETT Szegedi sajttaj 46 resize

 

„A zene és a látvány mellett természetesen a sikerhez nélkülözhetetlenek azok a színészek is, akik egy ilyen típusú előadást népszerűvé tesznek” – tette hozzá darab rendezője. Ennek jegyében, kizárólag a Dóm térre állítottak össze az alkotók egy fesztivál-szereposztás, melyben azon művészek mellett, akik A Csárdáskirálynőben régóta nagy sikerrel szerepelnek, mint Bordás Barbara, Fischl Mónika, Boncsér Gergely, Dancs Annamari, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté, Szabó Dávid, Kállay Bori és Faragó András színre lépnek olyanok is, akik még sosem játszottak ebben az előadásban. Dolhai Attila Edvin herceg szerepében lesz látható, Lippert-Weilersheim hercegét Balázs Péter alakítja, Feri bácsit pedig Forgács Péter játssza majd.

 

Régi-új Elfújta a szél tér vissza a Dóm térre 

 

A másik produkció, amelyet a Budapesti Operettszínház jóvoltából láthat a szegedi közönség, a tavalyi szezon legnagyobb sikere,  Gérard Presgurvic musicalje, az Elfújta a szél, amit idén szintén új szereposztással és az előadásban újonnan megjelenő szereplőkkel láthatnak a nézők.

20140204 OPERETT Szegedi sajttaj 21 resize

 

„Fiatal rendezőként nagy megtiszteltetés számomra, hogy két egymást követő évben is látható a Dóm téren az Elfújta a szél”mondta Somogyi Szilárd. A musical rendezője elárulta, hogy Scarlett visszatérése igazi meglepetéseket is tartogat, úgyhogy annak is érdemes újra megnéznie az előadást, aki tavaly már látta. A látványos musical július 18-án, 19-én és 20-án újrázik Szegeden.

 

20140204 OPERETT Szegedi sajttaj 47 resize 

Somogyi Szilárd elmondta, az előadás egyik jogtulajdonosa, a Margaret Mitchell Alapítvány kérésére, a decemberi kőszínházi bemutatóra több változtatáson ment át a musical, ami dramaturgiailag komoly feladat elé állította az alkotókat. Az egyik érdekesség, hogy új karakterek jelentek meg a tavaly nyári bemutatóhoz képest. Új szereplő lesz Scarlett testvére, Suellen, Pork, a komornyik és Jack, a szolgáló. Hangsúlyosabbá válik Pittypat néni alakja is, akit Szegeden Lehoczky Zsuzsa alakít. „Zsuzsa humora és személyisége olyan irányba vitte el a történetet, amiért a mai napig hálás vagyok neki” - árulta el Somogyi Szilárd. „A Margaret Mitchell Alapítványnál kikötést tettek arra vonatkozóan is, hogy színesbőrű színészek játsszák a darabban szereplő afro-amerikai karaktereket. Annak ellenére, hogy Magyarországon igen nehéz magyarul jól beszélő, jól éneklő, színészi kvalitásokkal rendelkező színesbőrű művészeket találni, a casting végül sikeres volt, így az előadásban változást hoz tavalyhoz képest az is, hogy fekete bőrű énekesek is szerepelnek benne”  mondta az Elfújta a szél rendezője. Hozzátette, hogy Mammy-t is színes bőrű művész játssza, ám a figura meghatározó dalait átvette az előadás új karaktere Suellen, akit nem más, mint Nádasi Veronika alakít, aki eddig a dada szerepében volt látható.

 

20140204 OPERETT Szegedi sajttaj 25 resize 

A fesztivál-szereposztásban a főszereplők is változnak, így Janza Kata újra Szabó P. Szilveszter partnere lesz, hiszen ők alakítják Scarlettet és Rhett-et. Janza Kata tavaly Szegeden Belle Watilinget játszotta, és ennek kapcsán elmondta: amikor Kerényi Miklós Gábor közölte vele, hogy elveszik tőle a szerepet, amit annyira szeretett, először majdnem összeomlott, hiszen nem tudta, mit ajánl „cserébe” a direktor. „Amikor meghallottam, hogy Belle helyett Scarlett O’Hara-t kell eljátszanom, úgy éreztem, egy percen belül újjászülettem” – árulta el az új Scarlett, akinek első kérdése, miután magához tért a meglepetéstől az volt, ki veszi át Belle szerepét. A válasz pedig Szulák Andrea, akinek épp egy nappal a felkérés előtt mesélte Janza Kata, mennyire szereti ezt a karaktert. Szulák Andrea bevallotta, nem szeret más kollégától átvenni szerepet, de így hogy tudja, Janza Kata Scarlettként játszik tovább a darabban, már nincs rossz érzése ezzel kapcsolatban. „Nagyon izgatottan várom ezt az alakítást” – tette hozzá Szulák Andrea.

  

20140204 OPERETT Szegedi sajttaj 26 resize

 

Dolhai Attila Szegeden A Csárdáskirálynő mellett szerepel az Elfújta a szélben is, amelyben Ashley Wilkes-t alakítja. Somogyi Szilárd külön megköszönte Dolhai Attilának, hogy végül elvállalta a felkérést, ugyanis tavaly egyéb színházi elfoglaltsága miatt már egyszer visszautasította, hogy Ashley-ként álljon színpadra. „Nagyon örülök, hogy végül egy ilyen csapatba állhatok be, és hogy ismét Szegeden léphetek fel” – mondta Dolhai Attila, aki elárulta, nagyon szeret a Dóm téren játszani, kiélvezni a szabadtéri színpad adottságait és atmoszféráját.

 

 

20140204 OPERETT Szegedi sajttaj 45 resize 

A Dóm téren újabb színészek is beállnak az Elfújta a szél szereplőgárdájába, így a kegyetlen adószedő Pintér Tibor lesz, Melanie Hamilton szerepét ezúttal Muri Enikő játssza majd, és új szerepben láthatjuk Serbán Attilát, illetve csatlakozik a csapathoz Kerényi Miklós Máté is. „Egy rendezőnek álma, hogy ilyen szereplőgárda álljon össze egy darabnál – ezért is volt nagyon élvezetes összeállítani az előadás fesztivál-szereposztását” – mondta Somogyi Szilárd.

 

Kodova Michaela / Színház.hu

 

süti beállítások módosítása